Poliția Română atrage atenția asupra unei campanii de fraude în mediul online. Aceasta se află în plină acțiune de desfășurare și este foarte răspândită în mai multe țări din Europa, comise de falși angajați ai unor bănci.

Campania se răspândește la scară largă în mai multe țări europene

Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni. Campania se răspândește la scară largă în mai multe țări europene, printre care Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia, săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care persoanele bănuite își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare.

IGPR informează că victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii. În caz contrar, existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

Polițiștii recomandă cetățenilor să nu dea curs celor transmise telefonic

„În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite. Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de <phone number spoofing>”, arată IGPR.

Așadar, polițiștii le recomandă cetățenilor ca, în cazul în care primesc astfel de apeluri telefonice nesolicitate, să nu dea curs celor transmise telefonic. De asemenea, li se recomandă să nu acceseze eventualele linkuri sau atașamente transmise și să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Poliţia de Frontieră: Peste 100.000 de semnalări Schengen şi naţionale, depistate la graniţe în 2022

La controlul de frontieră au fost depistate 110.000 alerte Schengen, dar și naționale, care au vizat diferite bunuri căutate de autorităţi în vederea confiscării sau persoane, transmite, sâmbătă, 18 februarie, Poliția de Frontieră.

Potrivit Poliției de Frontieră, anul trecut, în urma misiunilor de supraveghere şi control desfăşurate în punctele de frontieră, dar şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au constatat 20.239 de fapte ilegale (10.704 infracţiuni şi 9.535 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi cei străini străini, prin care a fost încălcată legislaţia română.

„Cu ocazia controlului de frontieră, în perioada de referinţă, poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea în România unui număr de 9.044 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară.

Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil. Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate 110.000 alerte Schengen ori naționale, care au vizat diferite bunuri căutate de autorităţi în vederea confiscării sau persoane.