Papa Francisc a participat sâmbătă seară la slujba din ajunul Paștelui în Bazilica Sfântul Petru, dar nu a prezidat-o, cel mai probabil din cauza unor dureri recurente la picior care l-au obligat să își reducă unele activități. Cardinalul italian Giovanni Battista l-a înlocuit pe Papă în timpul slujbei, care a inclus o procesiune în naosul central al celei mai mari biserici din lume.

În timpul slujbei, Papa s-a așezat pe un scaun alb mare în fața bazilicii, ținând în mână o lumânare, conform retetesivedete.ro.

De ce suferă mai exact Papa?

Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, suferă de sciatică, care îi provoacă dureri la unul dintre picioare și, ca rezultat, se poate observa o șchiopătare pronunțată. Sfântul Părinte a avut recent o criză de durere la genunchiul drept, iar afecțiunea pare să revină din când în când.

În contextul acestor probleme, Papa a fost nevoit să își reducă o parte din activități în timpul unei călătorii în Malta la începutul lunii aprilie. De asemenea, acesta a urcat la bordul aeronavei Vaticanului cu ajutorul unui lift.

Cu toate acestea, vineri după-amiază părea suficient de sănătos pentru a parcurge întregul culoar la începutul și la sfârșitul slujbei din Vinerea Mare de la catedrală.

Sfântul Părinte a mai avut și alte probleme de sănătate

În iulie anul trecut, Papa a suferit o operație intestinală și a ieșit la balconul unui spital pentru a-și conduce rugăciunile săptămânale în fața a sute de persoane. La momentul respectiv, el părea să aibă uneori ușoare dificultăți de respirație, având în vedere că, în tinerețe, în Argentina, țara sa natală, i se extirpase o parte din plămâni.

Papa Francisc a prezidat slujba de „Calea Crucii” în Vinerea Mare, chiar înainte de Paște. Ritualurile s-au desfășurat din nou în istoricul Colosseum din capitală, Roma, așa cum era obiceiul între (1964-2019), înainte ca pandemia COVID-19 să determine organizarea la Vatican în ultimii doi ani.

Unul din principalele obiective ale lui Francisc e să îşi reia pledoaria pentru pace şi pentru primirea refugiaţilor din Ucraina. Sâmbătă, întrebat de un reporter care îl însoţea la bordul aeronavei Vaticanului dacă are în vedere să răspundă invitaţiei autorităţilor civile şi religioase ucrainene, Francisc a răspuns, fără alte detalii: „Da, este luată în considerare”.