Analistul Sky News în domeniul apărării, Alex Walmsley, spune că există acum trei focare ale invaziei rusești în Ucraina.
Primul este o ofensivă spre vest, spre Moldova și regiunea separatistă Transnistria, unde președintele rus Vladimir Putin vrea să „provoace probleme și instabilitate”.
Care este planul lui Putin?
Putin se concentrează, de asemenea, pe Mariupol, care încă nu a căzut în întregime în mâinile rușilor, în ciuda bombardamentelor constante. Aici, ultimul bastion al rezistenței ucrainene se află la combinatul siderurgic Azovstal.
Dacă Putin va cuceri întregul Mariupol, Dr. Walmsley spune că „va putea spune că întregul coridor sudic este în mâinile Rusiei”.
A treia ofensivă se îndreaptă spre orașul Kriviy Rih, între Nikolaiev și Zaporojie.
Dr. Walmsley spune că acesta „nu pare să aibă nicio importanță strategică, dar este foarte simbolic, fiind orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski”.
„Putin vrea să arate rezultate pentru că, în mod evident, operațiunea specială din Ucraina trebuia să dureze doar câteva zile și iată-ne ajunși în a treia lună”, spune Alex Walmsley.
Se întâmplă pe 9 mai. Vladimir Putin a decis
S-a aflat ce se va înâmplă pe 9 mai. De Ziua Victoriei, când foarte mulți s-ar fi așteptat la un anunț de încetare a războiului, Kremlinul are alt plan. Rusia ia în considerare organizarea unei ”parade a prizonierilor ucraineni de război” în Moscova.
Vladimir Putin a luat decizia. Președintele Rusiei vrea să organizeze o ”paradă a prizonierilor de război ucraineni”, pe 9 mai, de Ziua Victoriei.
Dezvăluirea a fost făcută de jurnalista Hanna Liubakova. Ea a susținut pe Twitter că „Kremlinul ia în considerare organizarea unei ”parade a prizonierilor de război”.
”În timpul Paradei Victoriei de la Moscova, până la 500 de soldați ucraineni pot fi aduși pentru a demonstra ”puterea și superioritatea armatei ruse”, potrivit surselor Gulagu.net”.
Această mutare reprezenta o demonstrație de ”putere și superioritate” rusă care încalcă legea internațională. O astfel de mișcare ar fi împotriva Convenției de la Geneva, recunoscută internațional, care protejează drepturile omului ale prizonierilor de război, potrivit Express. Articolul 13 al celei de-a treia Convenții de la Geneva spune clar că ”prizonierii de război trebuie să fie protejați în orice moment, în special împotriva actelor de violență sau intimidare și împotriva insultelor și curiozității publice”. În plus, se mai spune că “măsurile de represalii împotriva prizonierilor de război sunt interzise”.
Trebuie subliniat că problema articolului 13 din Convenția de la Geneva este una care a fost proeminentă pe parcursul invaziei ruse a Ucrainei.