Detalii de ultimă oră despre Elena Udrea. Fostul ministru al Turismului se află acum la Penitenciarul Târgșorul Nou, unde efectuează o perioadă de carantină.

Această perioadă se realizează înainte de stabilirea regimului de detenție și de primirea celulei oficiale. Perioada de carantinare durează 21 de zile, iar măsura este una de prevenție, pentru a se cunoaște starea de sănătate a persoanei în cauză.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat ce presupune, de fapt, această perioadă. Potrivit acestuia, Elena Udrea are de făcut toate analizele, astfel încât să fie stabilit dacă are sau nu vreo afecțiune înainte de a fi încarcerată.

„În principal, carantina nu înseamnă nimic altceva decât o cameră alăturată celulei oficiale. Unei persoane care este adusă acolo trebuie să I se facă toate analizele, pentru că ea poate să spună că s-a îmbolnăvit acolo sau poate să susțină că a luat o boală din penitenciar, ori că avea deja o afecțiunea și nu a fost tratată corespunzător și I s-a agravat.

Ce presupune perioada de carantinare în cazul Elenei Udrea?

În același timp, trebuie să treacă și perioada de incubație pentru un posibil virus cum ar fi TBC sau SARS-CoV-2. Este vorba doar de o izolare, până la momentul la care se împlinesc cele 21 de zile când intră în colectivitate’, a precizat avocatul Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.ro.

Totodată, el a mai vorbit și despre drepturile pe care Elena Udrea le are în timpul carantinei. Fostul ministru al Turismului poate să primească vizite, iar acestea pot fi făcute direct sau ori intermediul geamului, în funcție de situație. Pe de altă parte, sunt și cazuri în care aceste lucruri sunt interzise.

„În perioada de carantină sunt permise vizitele, iar ele se pot efectua și ulterior, în funcție de regimul de detenție stabilit vor fi în mod direct sau prin intermediul geamului.

Are voie Elena Udrea să fie vizitată?

În funcție de regimul de detenție persoana încarcerată poate să primească pachete, să circule liber prin penitenciar. În momentul în care este carantină, în mod normal, nu poate să aibă acces liber și direct la toate facilitățile astea. Ar trebui să fie încadrată inițial pe un regim, indiferent de regim și apoi să fie încadrată pe regimul definitiv, conform Legii executării pedepse”’, a mai precizat avocatul.

Referitor la telefoane, avocatul susține că în general se poate stabili cam un telefon pe zi, însă în funcție de urgență, o persoană poate să dea și mai multe telefoane. Totul depinde de regimul pedepsei pe care o execută.

„În principal, se poate stabili cam un telefon pe zi, pot fi stabilite și două telefoane, iar dacă ai o urgență poți să daci chiar și mai multe telefoane, dar toate aceste lucruri se stabilesc în funcție de creditele pe care le ai, în funcție de buna purtare, modalitatea în care execuți regimul pedepsei așa cum am spus’, a mai declarat avocatul Adrian Cuculis.