Grupul Wagner îşi poate lua adio de la participarea la războiul din Ucraina

Potrivit lui Andrey Kartapolov, președintele Comisiei de Apărare a Dumei de Stat din Rusia, Evgheni Prigojin a refuzat să semneze orice contract cu Kremlinul, ceea ce înseamnă că Grupul Wagner nu va mai lupta în Ucraina, relatează agenția de presă TASS.

„Chiar înainte de evenimentele din 24 iunie, el (Prigojin) a fost informat că Wagner nu va participa la operațiunea specială”, relatează agenția de presă RIA Novosti.

Grupul Wagner, finanțat în întregime de statul rus

Cu o zi în urmă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dezvăluit faptul că, în ultimul an, Grupul Wagner a primit aproape un miliard de euro de la statul rus.

„Din mai 2022 până în mai 2023, statul a achitat 86,262 miliarde de ruble (circa 922 milioane de euro la cursul actual – n. red.) ca plăţi pentru grupul Wagner”, a spus el în cadrul unei ședințe cu comandanții militari, difuzată de posturile TV din Rusia.

Acesta a recunoscut de altfel că Rusia a finanțat „în întregime” gruparea paramilitară a lui Evgheni Prigojin, a cărui firmă, Concord, a câştigat în acelaşi timp 80 de miliarde de ruble rusești, echivalentul a aproximativ 850 de milioane de euro.

„Sper că în cursul acestor operaţiuni nimeni nu a furat nimic, sau ca să zic aşa, n-a furat ‘un pic’. Bineînţeles, vom verifica toate astea”, a adăugat președintele Rusiei.

Care ar fi fost, de fapt, planul lui Evgheni Prigojin?

Potrivit publicației americane Wall Street Journal, Evgheni Prigojin ar fi fost implicat într-un plan de capturare a înalților responsabili ruși din domeniul apărării din Rusia. El intenționa să-i captureze pe ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, în timpul unei deplasări a acestora în sudul Rusiei.

Cu toate acestea, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a aflat despre această conspirație și a reușit să îi strice planurile. Cei doi oficiali ruși au modificat itinerariul de călătorie pentru a evita capturarea, ceea ce a dus la revolta declanșată de Evgheni Prigojin.

Acest lucru l-a constrâns să-şi extindă planurile şi, vineri, forţele sale au cucerit cartierul general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, crucial în comandamentul războiului din Ucraina, înainte de a întreprinde un „marş” asupra Moscovei.

În cursul zilei de sâmbătă, după o înţelegere mediată de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, Evgheni Prigojin a ordonat Grupului Wagner să revină la bazele lor temporare din Ucraina. El a explicat, luni, într-un mesaj audio, că dorea să-şi salveze organizaţia, nu să cucerească puterea.