Unii experți sunt sceptici că Rusia va reuși să obțină mai mult decât are acum și să se orienteze către vestul Ucrainei, în condițiile în care trupele ruse au suferit pierderi grele.
După o serie de eșecuri majore în primele zile ale războiului, forțele ruse înregistrează progrese lente, dar sigure, în regiunea Donbas. Din acest motiv, există îngrijorări tot mai mari în Occident că Rusia ar putea în curând să captureze toată regiunea, relatează Businessinsider.
Acesta este obiectivul lor
Chiar dacă armata rusă și-a îndreptat atenția doar asupra Donbasului, după ce nu a reușit să cucerească Kievul, Pentagonul, guvernul ucrainean și experții militari sunt de acord că președintele Vladimir Putin nu ar fi renunțat nicio clipă la obiectivul său de a cuceri toată Ucraina.
„Desigur că vor să ocupe întreaga țară. Au demonstrat acest lucru în primele săptămâni de război. Acesta este obiectivul lor”, a declarat președintele Zelenski pentru CNN.
Analiștii cred însă că, după pierderile grele suferite, rușii nu se pot mobiliza pentru a iniția un asalt asupra capitalei ucrainene sau a centrului țării, chiar dacă Donbasul poate fi o potențială platformă pentru a împinge mai mult spre vest.
Dacă va cuceri Donbasul, atunci „s-ar putea întoarce la obiectivul Kiev”
Steven Pifer, fostul ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că Putin „își vede misiunea din Ucraina ca pe o recuperare a teritoriilor rusești”. Asta sugerează că, dacă Rusia va cuceri Donbasul, atunci „s-ar putea întoarce la obiectivul Kiev”, a explicat el. Mai ales după ce Putin s-a comparat recent cu țarul Petru cel Mare, sugerând că invadarea Ucrainei a fost necesară pentru ca Rusia să-și ia înapoi teritorii care au legături istorice cu Moscova.
„Dacă toată lumea din Moscova împărtășește această ambiție, asta este altă problemă. Dar apoi trebuie să ne întrebăm și dacă armata rusă are mijloacele necesare pentru o astfel de operațiune ofensivă? Mulți soldați ruși nu sunt deosebit de încântați că luptă în Ucraina”, a spus Pifer.
Rușii nu au capacitatea de a atinge acele obiective
Pentagonul a venit cu o evaluare similară. Subsecretarul american al Apărării, Colin Kahl, a declarat că, cel mai probabil, Putin are încă „proiecte cu o parte semnificativă a Ucrainei, dacă nu cu întreaga țară”. Nu cred că rușii au capacitatea de a atinge acele obiective, a adăugat responsabilul american.
Kievul se plânge că nu a primit armele cerute
Ultimele poduri peste râul Siverski Doneț au fost aruncate în aer la Severodonețk, tăind accesul în orașul din regiunea Donbas și prinzând în capcană sute de civili și trupe ucrainene. Rusia este pe punctul de a cuceri orașul, iar între 100-200 de soldați ucraineni mor în fiecare zi. În regiunea de sud a Hersonului, Ucraina a făcut doar progrese lente într-o contraofensivă împotriva pozițiilor rusești. Trupele ruse au început să se deplaseze din nou spre orașul de nord-est Harkov.
Impulsionat de artileria rusă slăbită și de focul de rachete, precum și de o schimbare marcantă a tacticilor și comenzilor rusești, valul războiului se întoarce împotriva Ucrainei, iar Kievul spune că singura modalitate de a-i ține piept este să obțină rapid mai mult armament occidental.
Guvernul de la Kiev, ale cărui trupe sunt în dificultate în faţa trupelor ruse în estul Ucrainei, cere insistent Occidentului să-i furnizeze mai mult armament greu. Vice-ministrul ucrainean al apărării, Anna Maliar, a acuzat faptul că ţara sa a primit numai 10% din armele de care are nevoie.r