Informație de ultimă oră direct de la Moscova! Rusia a făcut anunțul chiar acum. Este pregătită să…

Putin

SURSA FOTO: Dreamstime

Informații de ultim moment din Rusia. Ambasadorul Oleg Ozerov a susținut că Federația Rusă este pregătită să înlocuiască în totalitate cerealele ucrainene livrate pe piața mondială.

Informație de ultimă oră direct de la Moscova! Rusia a făcut anunțul chiar acum. Este pregătită să…

Așadar, ambasadorul Oleg Ozerov a susținut că Rusia a înregistrat o recoltă record în 2022, de 152,2 de milioane de tone. Astfel, spune el, Moscova este pregătită să furnizeze cereale rusești gratuit statelor celor mai sărace.

„Astăzi, având în vedere recolta record, din 2022, din Rusia, de 152,2 de milioane de tone, suntem pregătiți să furnizăm cereale rusești gratuit statelor celor mai sărace (500 de mii de tone), precum și să înlocuim în totalitate cerealele ucrainene, care constituie doar 2 % din producția mondială, la nişte prețuri accesibile tuturor țărilor interesate”, a spus diplomatul într-un interviu acordat revistei Newsweek.

Ucraina a anunțat un plan de export al cerealelor în valoare de 150 de milioane de dolari

În altă ordine de idei, amintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit sâmbătă, la Kiev, un summit cu participarea statelor aliate.

În cadrul acestui evenimnet a fost lansat un plan de export al cerealelor în valoare de 150 de milioane de dolari către ţările cele mai vulnerabile la foamete şi secetă.

Iniţiativa „Grâne din Ucraina” a demonstrat că securitatea alimentară globală nu reprezintă „doar vorbe goale” pentru Kiev, a spus preşedintele Zelenski.

Totuși, Kremlinul afirmă că alimentele exportate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră în cadrul planului intermediat de ONU nu ajung în ţările cele mai vulnerabile.

Preşedintele ucrainean a anunţat că s-au strâns 150 de milioane de dolari din partea a peste 20 de ţări şi a Uniunii Europene pentru a exporta cereale în ţări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia şi Yemen, potrivit Reuters

„Intenţionăm să trimitem cel puţin 60 de nave din porturile ucrainene în ţările care se confruntă cel mai mult cu ameninţarea foametei şi a secetei”, a declarat Volodimir Zelenski.

La summit au participat prim-miniştrii Belgiei, Poloniei şi Lituaniei şi preşedintele Ungariei. Preşedinţii german şi francez şi preşedinta Comisiei Europene au susţinut discursuri transmise prin video.

Într-o declaraţie comună, emisă la încheierea summitului, se afirmă că, de la invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, lumea a primit cu zece milioane de tone mai puţine produse agricole decât în aceeaşi perioadă din 2021.