Anunţ de ultimă oră cu privire la Republica Moldova, venit chiar de la Palatul Cotroceni!

Klaus Iohannis, dezvăluiri despre Republica Moldova! Este ţara vecină în pericol de a fi invadată, ca şi Ucraina?

Miercuri, 4 mai, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre ameninţările militare ce ar putea exista la adresa ţării vecine.

„Republica Moldova este un subiect foarte important în România”, a precizat şeful statului, cu ocazia conferinţei de presă susţinute alături de Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a explicat că, din informaţiile ce există în acest moment, nu se poate spune că există vreun risc militar la adresa Republicii Moldova sau că ţara vecină „ar fi luată drept ţintă” de către un alt stat.

„Există proiecte comune, dar Moldova rămâne un stat neutru”

Republica Moldova este un subiect foarte important în România, ne preocupă şi pe noi şi este evident un subiect care ne preocupă pe ambii. România şi Germania au cooperat foarte bine în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova. Cred că lucrurile vor sta în continuare la fel. (…)

În ce priveşte NATO şi UE aici trebuie să diferenţiem puţin. Moldova s-a declarat stat neutru. În ce priveşte NATO, nu cred că în momentul actual pot exista iniţiative deosebite în ce priveşte apropierea Moldovei de NATO.

Sigur, există proiecte comune, dar Moldova rămâne un stat neutru. Când vorbim despre războiul din Ucraina, nu avem informaţii concrete că Republica Moldova ar fi ameninţată în mod concret din punct de vedere militar sau că ar fi luată drept ţintă de către cineva.

Sigur au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Cu toţii am fost îngrijoraţi, ne-a pus pe gânduri această situaţie”, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

„Trăim nişte vremuri în care este dificil să excluzi anumite tematici”

Preşedintele României a mai subliniat că posibilităţile de destabilizare din partea Rusiei sunt cunoscute şi nu reprezintă o noutate, situaţia din Transnistria fiind una ce durează deja de ani de zile.

Preşedintele Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău sunt însă suficient de puternici pentru a se opune, este de părere Klaus Iohannis. Totuşi, „nu putem exclude nimic”, a ţinut să precizeze şeful statului.

„Trăim nişte vremuri în care este dificil să excluzi anumite tematici. Am fost surprinşi de prea multe ori de anunţuri din partea Rusiei care au contrazis comportamentul din anii trecuţi. Acum, acest război de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei cu maximă brutalitate.

Şi, de aceea, în ceea ce priveşte riscurile acestui război pentru vecinătate, am aprofundat acest lucru în cadrul discuţiei noastre. În ceea ce priveşte întrebarea dumneavoastră privind activităţi militare ale Rusiei în Republica Moldova, îngrijorarea noastră privind destabilizarea Republicii Moldova nu este nouă, însă grija faţă de activităţi militare este oricum dată având în vedere influenţa Rusiei în Transnistria.

Şi în timpul vizitei mele am fost martor al unor ameninţări ale Rusiei faţă de Republica Moldova de a închide aprovizionarea cu gaze şi apoi aprovizionarea cu gaze a fost reînnoită, însă în nişte condiţii dezavantajoase pentru Republica Moldova.

De aceea, nu putem exclude nimic, dar posibilităţile de destabilizare din partea Rusiei faţă de Republica Moldova sunt cunoscute. Rusia face uz de ele şi, totodată, preşedintele Maia Sandu şi Guvernul sunt suficient de puternici pentru a se opune”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.