Referitor la vizita oficială pe care Klaus Iohannis a făcut-o joi la Kiev, politologul român Cristian Pârvulescu a spus că invitația oficială a Guvernului de la Kiev este „o recunoaştere a modului în care România a făcut politică în ultimii ani, politica europeană”.

Acesta a subliniat faptul că deplasarea liderilor europeni (Klaus Iohannis, Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Mario Draghi) la Kiev a fost „o vizită care are în primul rând o semnificaţie politică, e semnificaţie diplomatică şi în al trecilea rând, economică”.

Cristian Pârvulescu a ținut să menționeze că acesta este stilul lui Klaus Iohannis. Potrivit spuselor sale, președintele nostru a pregătit, în urmă cu doi ani, întâlnirea oficială de la Sibiu cu liderii europeni, ştiind clar că este un element important în cariera sa politică.

„Aşa a pregătit şi această întâlnire, deşi au fost reproşuri privind vizita târzie. A pregătit-o pentru că este într-un context european, iar România este premiată prin această vizită, pentru ţinuta pe care a avut-o, pntru politicile pe care le-a susţinut.

Reprezentanţii statelor pivot, Franţa, Germania şi Italia au vrut să arate care este calea de urmat pentru ceilalţi pentru că, iniţial, liderii iliberali au încercat să folosească Kievul ca un fel de grup de presiune împotriva Bruxelles pentru a face uitate toate valorile europene. Acesta este motivul pentru care România este acolo, alături de Franţa, Germania şi Italia”, a adăugat politologul român, invitat în cadrul unei emisiuni de pe Profit News TV.

România a devenit un partener important al Franței

Referitor la vizita recentă a lui Emmanuel Macron în România, Cristian Pârvulescu a spus că acea vizită este dovada clară că țara noastră „a devenit un partener important al Franţei, aşa cum nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani”.

Referitor la vizita oficială de la Kiev, menționăm faptul că liderii României, Franței, Germaniei și Italiei au început discuții  cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Una dintre temele principale de discuție fiind criza cerealelor. Mai precis, sunt acum peste 30 de milioane de tone de cereale blocate în țara noastră. Din acest motiv și nu numai, șeful statului s-a deplasat joi la Kiev pentru a participa la discuțiile oficiale cu Volodimir Zelenski.

Anterior, liderii europeni au fost la Irpin, o localitate situată în apropierea capitalei ucrainene, unde s-au dat lupte intense înainte ca invadatorii ruși să fie alungați. Trebuie menționat că a fost prima dată când Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au văzut cu ochii lor cum arată o localitate ucraineană ocupată de soldații ruși și eliberată ulterior de forțele ucrainene.