Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu directorul Grupului Carlyle International Energy Partners, principalul acționar al companiei Black Sea Oil&Gas. Cei doi au discutat despre începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, premierul punctând importanța acestui proiect.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu Eric Faillnet, director al Grupului Carlyle International Energy Partners, principalul acționar al companiei Black Sea Oil&Gas.
Cu această ocazie, prim-ministrul a salutat interesul investitorilor față de începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, prin dezvoltarea Proiectului de la Midia, care va asigura, începând din acest an, zece la sută din producția necesară la nivel național, transmite Executivul.
Începerea exploatării, un obiectiv esențial pentru România
„Pentru români, este un obiectiv esențial, în demersul de a obține independența de aprovizionare față de gazul rusesc, a declarat Prim-ministrul. Guvernul încurajează investițiile în sectorul energetic, iar țara noastră se numără printre statele europene care își pot gestiona în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern.
Noua lege offshore, pe care am inițiat-o la nivelul Coaliției de guvernare și care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil și stabil investitorilor.
Oferind un echilibru între interesele statului și cele ale mediului de privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră”, a declarat, potrivit comunicatului, Nicolae Ciucă.
Reprezentanții companii Black Sea Oil&Gas au anunțat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste, având o capacitate de livrare a unui miliard de metri cubi anual.
România va produce mai multe gaze decât va putea consuma
În acest context, menționăm că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi că, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma.
„Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, statul român, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma.
Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională”, a susţinut Virgil Popescu, la dezbaterea în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore.
El a menţionat că proiectul a fost iniţiat împreună cu liderii coaliţiei de guvernare.