Directorul ANAF, Lucian Heiuș, a abordat miercuri subiectul legat de o teorie a conspirației, promovată de câțiva influenceri online, în legătură cu tranzacțiile prin carduri bancare. Amintim că, Fiscul a pornit deja o campanie de informare privind plățile cu cardul și beneficiile acestui instrument de plată.
Lucian Heiuș a declarat că există anumite persoane care merg într-o direcție „foarte extremistă, de control a populației”, ceea ce potrivit șefului ANAF este total fals.
ANAF vine cu explicații privind plățile cu cardul
„Noi am început o campanie de informare sub sloganul „Acceptă plata cu cardul” și a fost o asociere între ANAF, între APERO, Asociația Plătitori de Plăți Electronice din România, și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
Toate aceste trei instituții suntem conștiente că este foarte important să se creeze mecanisme ca plata cu cardul să fie din ce în ce mai răspândită în România, lucru pe care îl cer de fapt și consumatorii, pentru că își doresc să poată plăti cu cardul peste tot și, mai mult decât atât, există și o lege 370 care obligă toți comercianții să pună la dispoziție mijloace moderne de plată a produselor pe care ei le comercializează.
Eu îmi doresc, așa cum este în toate țările dezvoltate, cât mai multe plăți să fie făcute cu cardul. Există și anumiți oameni care merg într-o direcție, mi se pare foarte extremistă, de control a populației, de alte lucruri care sunt cu totul și cu totul false.
Societatea se schimbă într-un ritm alert și noi trebuie să ținem pasul cu societatea, toată lumea își dorește să plătească cu cardul. Generațiile tinere au din ce în ce mai puțin numerar la ei și este un lucru bun și corect”, a declarat șeful ANAF.
Explicațiile lui Lucian Heiuș vin după ce mai mulți influenceri au lansat teorii ale conspirației potrivit cărora se dorește controlul populației. Printre aceștia se numără și Costi Ioniță care a postat un filmuleț pe TikTok în acest sens.
„În momentul în care plățile cu cardul le vor depăși pe cele în cash, ei vor scoate banii din circulație și vor spune că nu mai este nevoie de banii fizici și atunci va începe jihadul. Controlul perfect al populației. Fraților, plătiți cât mai mult cash ca să rezistăm”, a spus Costi Ioniță într-un filmuleț publicat pe TikTok.
Ce arată datele privind situația din România?
Conform datelor BNR, numărul de terminale de plată (POS) se situa la peste 332.000 la mijlocul anului trecut, în creştere cu 22% faţă de perioada similară a anului precedent, iar numărul de carduri în circulaţie era de 20,2 milioane. România are aproape 18 terminale la mia de locuitori faţă de media europeană de 36 de terminale, conform datelor BCE, prin urmare are nevoie să dezvolte în continuare infrastructura de plăţi electronice.
Conform raportului european privind Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) din 2022, în România, „ponderea IMM-urilor care au cel puţin un nivel de bază de intensitate digitală (22%) şi procentajul întreprinderilor care fac schimb electronic de informaţii (17%) sunt cele mai scăzute din UE. Nivelul scăzut de digitalizare şi progresele relativ lente împiedică economia României să profite pe deplin de oportunităţile oferite de tehnologiile digitale”.