Oamenii cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani dorm cel mai puțin, indică un studiu realizat la finele anului trecut. Realizat de cercetători de la University College din Londra, Universitatea East Anglia și Universitatea din Lyon, studiul dezvăluie că durata somnului unei persoane poate fi folosită, în mod eficient, pentru a împărți viața în trei faze distincte.
Concluziile acestui studiu au fost publicate în revista ”Nature Communications”, potrivit Jerusalem Post.
Variațiile duratei somnului în funcție de vârstă
Somnul este unul dintre cele mai importante procese biologice. Desigur, somnul poate fi diferit ca timp din mai multe motive. Factorii de mediu și cei genetici joacă un rol în determinarea a cât de mult și cât de bine poate dormi o persoană. Există și variații în funcție de naționalități, vârste și așa mai departe.
Aici intervine acest studiu, realizând o dimensiune mare a eșantionului și un studiu complex al somnului la nivel global, datorită puterii jocurilor video – în special jocului video cunoscut sub numele de Sea Hero Quest, orientat spre evaluarea abilităților de navigare. Abilitatea de navigare este ceva complex și necesită mai multe abilități cognitive, care, la rândul lor, au fost legate de rezultate pozitive în viață. Cercetarea a examinat și anumite probleme neurologice ale participanților, inclusiv obiceiurile lor de somn.
Durata somnului a început să scadă la cei cu vârsta de 20 și 30 de ani
Studiul a examinat un total de 730.187 de participanți din 63 de țări din întreaga lume. În general, s-a constatat că vârsta medie de dormit pare să fie de 7,01 ore pe noapte. Participanții mai tineri, cu vârsta minimă de 19 ani, au dormit cel mai mult, dar durata somnului a început să scadă la cei de 20 și 30 de ani. Acest declin continuă până la vârsta de 50 ani, când durata somnului începe să scadă și apoi să crească din nou. În general, vârstele de 33 și 53 de ani au fost identificate ca puncte medii pe această scară.
De ce se întâmplă asta
Pot exista câteva explicații. În primul rând, se crede că, începând de la vârsta de 30 de ani, oamenii pot fi mai ocupați cu munca și cu îngrijirea copiilor. Alte cauze pot ține de o alimentație dezechilibrată, lipsa expunerii la soare, dar și de lipsa mișcării. Nu în ultimul rând, condițiile în care dormim pot tulbura somnul.
Cu toate acestea, există numeroase variații între țări. În general, în țările mai apropiate de Ecuator oamenii dorm mai puțin decât în alte locuri. În schimb, în țările din estul Europei, oamenii au tendința de a dormi 20-40 de minute în plus.