Societatea de Medicină Legală din România a făcut un anunț important pentru șoferi. SMLR și-a exprimat rezervele față de inițiativa legislativă propusă de fostul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, care prevede ca detectarea oricărei substanțe psihoactive în sânge să fie automat considerată infracțiune. Experții consideră că această abordare ar putea compromite eficiența actului de justiție, întrucât nu ar lua în considerare principiile fundamentale ale biologiei, farmacologiei și toxicologiei.

SMLR a făcut un anunț important pentru șoferi

Specialiștii din medicină legală au explicat că expertizele medico-legale pentru stabilirea influenței substanțelor psihoactive asupra capacității de a conduce sunt deja parte a activității zilnice și sunt solicitate frecvent de organele judiciare. De asemenea, aceștia au subliniat că experiența acumulată în ultimii șase-șapte ani a demonstrat că astfel de analize trebuie realizate într-un interval de timp rezonabil, pentru a asigura o evaluare corectă și completă.

În ceea ce privește inițiativa legislativă promovată de Alina Gorghiu, SMLR avertizează că prevederea conform căreia orice detectare a unei substanțe psihoactive în sânge ar constitui automat o infracțiune ar putea duce la interpretări eronate. Medicii legiști atrag atenția că simpla detectare a unei substanțe nu indică automat prezența unor efecte psihoactive manifeste și incapacitante. Mai mult, o astfel de reglementare ar ignora necesitatea unei evaluări detaliate care să țină cont de circumstanțele fiecărui caz.

„Reţeaua de medicină legală salută decizia ICCJ care re-conferă rolul important al expertizei medico-legale, binemeritat şi elocvent necesar unei bune soluţionări judiciare a cazurilor, mijloc probator fundamentat ştiinţific, dar, mai ales, singurul integrator al unei pleiade largi de elemente ce necesită analiza, aşa cum subiectul de faţă o solicită implicit.

Expertizele medico-legale de stabilire a influenţării capacităţii de a conduce un autovehicul al unei persoane în prezenţa unor substanţe cu potenţial psihoactiv constituie deja o rutină a activităţii cotidiene medico-legale, ele fiind solicitate, în funcţie de practica – neunitară – a organelor judiciare, chiar şi în toate cazurile (pentru unele Curţi/Parchete) în care examenul de laborator al probelor biologice relevaseră prezenţa unor substanţe”, transmite SMLR într-un comunicat de presă.

masini soferi autoturisme noapte
SURSA FOTO: Dreamstime

Specialiștii au subliniat că noile prevederi ar putea crea incertitudine juridică pentru pacienții care urmează tratamente

În plus, specialiștii au subliniat că noile prevederi ar putea crea incertitudine juridică pentru pacienții care urmează tratamente medicamentoase. Aceștia au explicat că efectele clinice ale unor medicamente nu se opresc automat odată cu eliminarea substanței din organism, iar stabilirea unei eventuale influențe asupra capacității de a conduce poate fi determinată doar prin analize toxicologice complete și evaluări detaliate.

„SMLR a luat act de noile propuneri de modificare a legislaţiei şi exprimă reticenţa faţă de potenţiala lor eficienţă judiciară, având în vedere modalitatea abruptă în care eventuala lor implementare ar abdica de la principiile fundamentale ale biologiei / farmacologiei / toxicologiei.

Textul de lege propus va conduce, de ex,. la translatarea apriorică a unor constatări anodine (detecţii de laborator a unor substanţe psihoactive, lipsite de relevanţă toxicologică sau clinică) către o, prezumată implicit, prezenţă a unor efecte psihoactive cert manifeste şi incapacitante, eludând (în absenta evaluării expertale complexe) posibilitatea analizei discriminative a condiţiilor şi circumstanţelor care pot influenţa stabilirea responsabilităţii / imputabilităţii / vinovăţiei de către organele judiciare în drept”, a completat SMLR.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit că pentru incriminarea conducerii sub influența substanțelor psihoactive este necesară nu doar identificarea acestora în sânge, ci și demonstrarea faptului că prezența lor afectează capacitatea șoferului de a conduce. În urma acestei decizii, Alina Gorghiu și alți parlamentari au depus un proiect legislativ prin care se dorește aplicarea unei politici de toleranță zero față de consumul de droguri la volan.

„De asemenea, prevederile nu asigură predictibilitate adecvată – ce ar trebui să caracterizeze orice prevedere juridică – pentru pacienţii care urmează tratamente medicamentoase şi care respectă indicaţiile medicale, încetarea efectului clinic nefiind concomitentă epurării complete din organism a medicamentului, aspect demonstrabil doar prin analize toxicologice cantitative complete şi evaluări”, au conchis legiştii.

Discuțiile pe marginea acestor modificări legislative continuă, iar specialiștii în medicină legală atrag atenția că o reglementare echilibrată trebuie să ia în calcul atât necesitatea sancționării celor care conduc sub influența drogurilor, cât și protejarea drepturilor persoanelor care urmează tratamente medicale conforme indicațiilor medicilor.