Marți, președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat că nu este exclusă posibilitatea prelungirii grevei pentru mai multe săptămâni, cu condiția ca guvernul să prezinte propuneri similare cu cele pe care le-a oferit anterior.
”Nu este exclus, dacă guvernul vine cu astfel de propuneri aşa cum s-a întâmplat până acum, este evident că riscul este major şi este într-adevăr într-un moment nedorit. Sunt şi unii care au sugerat să protestăm în vacanţă. În mintea unora, să protestăm în iulie, august, când lumea e în concediu. Uite, protestăm acum pentru că a ajuns cuţitul la os şi chiar ne-au luat de proşti, vă spun cu toată răspunderea”, a spus Simion Hăncescu, în cadrul emisiunii Proiect de ţară: România de la Prima News TV.
Nu s-a conturat nimic acceptabil
Președintele FSLI a declarat că, până în prezent, nu au fost obținute rezultate satisfăcătoare care să fie considerate acceptabile pentru cadrele didactice.
”Noi avem un mandat foarte clar şi îl repet, dacă Guvernul va veni cu un act normativ prin care să acorde o mărire în avans, care să acopere rata inflaţiei şi în acel act normativ să scrie negru pe alb ceea ce au scos din legea educaţiei, şi anume grila de salarizare se va construi pornind de la principiul că profesorul debutant va avea salariul mediu pe economie, nu se va opri nimic”, a mai explicat Simion Hăncescu.
Riscul amânării examenelor este unul real
În ceea ce privește posibila amânare a examenelor de definitivat, reprezentantul FSLI a declarat că, din păcate, este o posibilitate și că depinde de deciziile luate de Guvern.
Hăncescu a abordat și potențiala apariție a animozității în urma protestului, exprimând că, dată fiind amploarea umilinței și a batjocurii îndurate, aceasta nu mai are importanță.
Bani sunt, dar nu distribuiți corect
Potrivit lui Simion Hăncescu, Guvernul se ocupă în prezent de calcule și rămâne de văzut ce variante va propune.
Hăncescu a subliniat că există fonduri disponibile în România, dar acestea nu sunt distribuite corespunzător. El a menționat necesitatea de a se face calcule în anumite domenii în care există o forță de muncă semnificativă. Hăncescu a adresat o invitație guvernului pentru o discuție față în față cu alte părți interesate, exprimându-și speranța că acestea vor participa. Cu toate acestea, el nu a putut garanta prezența acestora, deoarece a transmis deja invitații guvernului mai devreme în cursul zilei.
”Ca să fie clar , bani sunt în România , dar nu sunt corect distribuiţi, să facă nişte calcule pe nişte domenii, sunt domenii cu o armată de oameni. (..) am invitat, mâine, ar fi o surpriză plăcută să vină să discute faţă în faţă cu ceilalţi mai mulţi. Am lăsat invitaţiile la guvern astăzi dar nu pot garanta că vor veni”, a mai spus Hăncescu.