Informație de ultima oră! Turcia tocmai a trimis o undă de șoc în Europa

Sursă: Dreamstime

A fost lansat un avertisment care trimite o undă de șoc în toată Europa, asta după ce liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a explicat că nu va ceda în privința aderării la NATO a Suediei și Finlandei din cauza disensiunilor politice pe care aceste țări le au cu Turcia.

Este decizia serii de luni, după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat, luni seară, că nu va face concesii cu privire la admiterea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică (NATO). Liderul de la Ankara a reluat acuzaţiile privind cele două țări nordice, care ar găzdui militanţi ai grupurilor separatiste kurde.

Erdogan nu cedează privind aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

„Cum am putea avea încredere în aceste ţări!? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste.

Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei”, a avertizat Recep Tayyip Erdogan, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Liderul din Turcia a acuzat din nou Suedia şi Finlanda că găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Reprezentanții Suediei și Finlandei merg în Turcia

Reprezentanți de rang înalt ai Suediei și Finlandei vor merge în Turcia pentru discuții al căror scop este să înlăture obiecțiile Ankarei în legătură cu aderarea la NATO a celor două țări nordice, a anunțat luni Ministerul suedez de Externe. Diplomații se vor întâlni cu omologii lor turci la Ankara, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Stockholm.

Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, călcând pe urmele vecinei sale Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei.

Miniștrii de externe din țările membre NATO au avut, duminică, la Berlin, o reuniune informală, la care au fost invitați să participe și omologii lor din Finlanda și Suedia, cele două țări anunțându-și deja intenția de a renunța la neutralitate și de a cere să adere la Alianța Nord-Atlantică, o consecință directă a invaziei ruse din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat luni că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător. Liderul de la Kremlin consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv”, pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

Pentru ca o țară să intre în NATO este nevoie însă de acordul tuturor celorlalți membri, iar Turcia a semnalat recent că s-ar împotrivi aderării celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică.

SUA speră la rezolvarea problemei

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat duminică „încrezător” că Alianţa Nord-Atlantică va ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în pofida obiecţiilor formulate de Turcia. La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că are încredere că Turcia nu va amâna luarea unei decizii privind admiterea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat vineri că nu susţine aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, denunţând prezenţa unor „organizaţii teroriste” în cele două ţări nordice, referindu-se la grupuri disidente turce şi la organizaţii separatiste kurde. „Urmărim evoluţiile referitoare la Suedia şi Finlanda, dar nu avem o viziune favorabilă”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan. Duminică, Administraţia de la Ankara a transmis că vrea ca Finlanda şi Suedia să nu mai accepte prezenţa militanţilor kurzi pe teritoriile lor.

Finlanda şi Suedia au anunţat că au decis să depună cereri de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, în contextul temerilor referitoare la activităţile militare ale Rusiei.