Consumer Reports, o organizație pentru protecția consumatorilor din SUA, dedicată testării independente a produselor, a testat peste 300 de pachete de carne tocată și a descoperit bacterii periculoase în aproape o treime din probele testate.
Aceste bacterii au fost depistate mai ales în carnea tocată de vită, susține Consumer Reports (CR) pe site-ul său.
Carnea tocată, una dintre cauzele principale ale intoxicațiilor alimentare din SUA
Americanii consumă cantități mari de carne tocată în hamburgeri, în sosul de chili, în paste, lasagna și tacos. În 2022, în SUA s-a cumpărat carne de vită, curcan, porc și pui în valoare de peste 13 miliarde de dolari. Dar totul are un preț și mai mare. Carnea tocată este una dintre cauzele principale ale intoxicațiilor alimentare din Statele Unite.
Începând cu 2018, 11 focare de toxiinfecție alimentară au fost identificate in SUA, provocând îmbolnăvirea a peste 3.264 de persoane. Cel puțin opt dintre aceste focare au fost cauzate de carnea tocată, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Aproape o treime din carnea tocată de pui conținea salmonella, carnea de vită conținea E.coli
Pentru a evalua situația actuală, Consumer Reports a testat recent 351 de pachete de carne tocată de vită, porc, pui și curcan achiziționate din magazinele din toată țara. Aproape o treime din carnea tocată de pui testată conținea salmonella.
”Am găsit acele bacterii și în câteva mostre de carne de vită, porc și curcan. Deosebit de îngrijorător este că fiecare tulpină de salmonella a fost rezistentă la cel puțin un antibiotic”, a precizat CR.
De asemenea, s-a găsit o tulpină de E. coli într-un eșantion de carne tocată de vită, care este atât de periculoasă încât a fost alertat Departamentul Agriculturii, care a dispus retragerea imediată de pe piață a loturilor respective.
„Această bacterie nu ar fi trebuit să fie în carne și punct”, spune James E. Rogers, director de cercetare și testare pentru siguranța alimentelor la CR.
„Există o politică de toleranță zero pentru acele bacterii din motive clare: sunt greu de tratat și pot duce la moartea celor care consumă produsele”, explică
Deficiențe grave în modul în care este produsă carnea
Constatările organizației evidențiază deficiențe grave în modul în care este produsă carnea în SUA și lacune uriașe în modul în care guvernul asigură siguranța cărnii.
„În acest moment, prevenirea bolilor cauzate de carnea contaminată cade mai mult pe umerii consumatorilor, nu pe industrie sau autoritățile de reglementare”, spune Rogers.
De ce carnea tocată e mai periculoasă
Există mai multe motive pentru care carnea tocată ne poate îmbolnăvi mai mult decât bucata de carne netocată. Totul începe din unitatea de procesare, unde carnea provenind de la mai multe animale este tocată.
„Dacă carnea provenind de la un singur animal este contaminată cu bacterii, cum ar fi E. coli sau salmonella, poate ajunge foarte ușor în multe kilograme de carne tocată”, spune Rogers.
În plus, atunci când o friptură sau un piept de pui sunt contaminate, bacteriile ajung, de obicei, la suprafață, unde pot fi ucise cu ușurință când sunt gătite. Dar în carnea tocată bacteriile se amestecă peste tot.
Un singur burger mediu sau o chifteluță de pui care nu au fost bine gătite pot expune oamenii riscului de a se îmbolnăvi grav. În plus, există mai multe șanse ca bacteriile să se răspândească de pe mâini și să atingă suprafețele altor alimente, spune el.
Bacteria E. coli din carne ar putea să provoace sute de mii de infecții ale tractului urinar în Statele Unite, arată un studiu publicat de Universitatea George Washington.
Optzeci și cinci la sută dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E.coli, iar 8% dintre aceste infecții sunt cauzate de carne, potrivit cercetării. Studiul a analizat 1.188 de mostre de E. coli de la oameni și 1.923 de mostre din carne, inclusiv pui, curcan și porc, în Flagstaff, Arizona, și a estimat, pentru prima dată, că tulpinile de E.coli pot cauza până la 640.000 de UTI în fiecare an.
Infecțiile urinare duc cel mai frecvent la infecții ale vezicii urinare, care se recunosc prin durere sau o senzație de arsură în timpul urinării, urinare frecventă, apariția sângelui în urină sau crampe în zona inghinală sau a abdomenului inferior, spune Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.