Toți au consumat carne de vită tocată
„Numărul real al oamenilor bolnavi din acest focar este, probabil mult mai mare decât numărul raportat”, susține CDC.
„Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni se recuperează fără îngrijiri medicale și nu sunt testați pentru salmonella”, a explicat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Primul caz a fost raportat pe 27 aprilie. Oficialii din domeniul sănătății au chestionat 14 pacienți, toți confirmând că au consumat carne de vită tocată. Autoritățile încearcă să identifice sursa care i-a îmbolnăvit.
Carnea de vită tocată, sursă de salmonella și de intoxicații alimentare
Americanii consumă cantități mari de carne tocată în hamburgeri, în sosul de chili, paste, lasagna și tacos. În 2022, în SUA s-a cumpărat carne de vită, curcan, porc și pui în valoare de peste 13 miliarde de dolari. Carnea tocată este una dintre cauzele principale ale intoxicațiilor alimentare din Statele Unite.
Începând cu 2018, nu mai puțin de 15 focare de toxiinfecție alimentară au fost identificate în SUA, ducând la îmbolnăvirea a peste 3.000 de persoane. Cel puțin opt dintre aceste focare au fost cauzate de carnea tocată, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
E.coli și Salmonella
Recent, organizația americană Consumer Reports a testat 351 de pachete de carne tocată de vită, porc, pui și curcan achiziționate din magazinele din toată țara. Aproape o treime din carnea tocată de pui testată conținea salmonella.
„Am găsit acele bacterii și în câteva mostre de carne de vită, porc și curcan. Îngrijorător este că fiecare tulpină de salmonella a fost rezistentă la cel puțin un antibiotic”, a precizat CR.
De asemenea, s-a găsit o tulpină de E. coli într-un eșantion de carne tocată de vită, atât de periculoasă încât a fost alertat Departamentul Agriculturii, care a dispus retragerea imediată de pe piață a loturilor respective.
„Această bacterie nu ar fi trebuit să fie în carne și punct”, a declarat James E. Rogers, director de cercetare și testare pentru siguranța alimentelor la CR.
Deficiențe grave în modul în care este produsă carnea
Constatările organizației evidențiază o serie de deficiențe grave în modul în care este produsă carnea în Statele Unite și lacune uriașe în modul în care guvernul asigură siguranța cărnii.
„În acest moment, prevenirea bolilor cauzate de carnea contaminată cade mai mult pe umerii consumatorilor, nu pe industrie sau pe autoritățile de reglementare”, spune Rogers.
Pe de altă parte, bacteriile patogene sunt foarte periculoase, deoarece pot duce la intoxicații alimentare. În plus, deteriorarea face ca acestea să fie mai prezente în alimente. Prin urmare, chiar dacă bacteriile de alterare nu ne vor îmbolnăvi, carnea tocată veche ar trebui aruncată pentru a evita ingerarea de microorganisme care cauzează boli grave, relatează CBS News.