Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul ar trebui să fie votat până joi și că desemnarea sa „aduce în egală măsură și o mare responsabilitate și doresc să mă ridic la nivelul acestei responsabilități”.

Acesta i-a mulțumit marți, pe 13 iunie, lui Nicolae Ciucă după ce și-a depus mandatul și a spus că „prin gestul său, România a trecut într-o etapă de democrație consolidată”.

Măsurile incluse de PSD în programul de guvernare

Printre măsurile incluse de către PSD în programul de guvernare se numără recalcularea tuturor pensiilor. Iată ce alte măsuri va lua Marcel Ciolacu în calitate de premier:

  • Taxă de 1% pe cifra de afaceri;
  • Salariu minim de 500 de euro net (până în 2025);
  • 1,5 milioane de români vor avea 1.000 de euro net (până în 2025);
  • Scăderea inflaţiei de la 10,64% până la 7%-8%;
  • Recalcularea tuturor pensiilor după o nouă formulă de calcul;
  • O nouă lege a salarizării;
  • Impozit progresiv pe toate salariile;
  • Impozit mai mare pe case, maşini;

Trebuie menționat faptul că taxa de 1% pe cifra de afaceri nu se va aplica tuturor companiilor.

„Numai la companiile cu cifră de afaceri peste 100 de milioane de euro. Ar fi vreo 260 de companii şi ar aduna la buget aproximativ 3,8 miliarde de lei”, a explicat Adrian Negrescu pentru Antena 3 CNN.

Modificările aduse Legii pensiilor

Guvernul României a făcut o serie de modificări asupra Legii Pensiilor, însă acest lucru a trecut neobservat din cauza grevei profesorilor și a celorlalte proteste din ultima perioadă. Mai exact, oficialii români au depus amendamente prin care va creşte vârsta de pensionare, se va tăia din pensiile speciale, nicio pensie specială nu va depăși salariul, iar pensiile militarilor vor fi modificate, recalculate.

Va crește vârsta de pensionare standard de la 60 de ani la 65 de ani, până în 2035, pentru polițiști, pompieri, militari, profesori și femei.

„Art. 16 – (2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în Anexa de la Lege 223/2015 privind pensiile militare de stat şi Anexa nr. 6 care face parte integrantă din lege”, scrie în amendamentul depus la Senatul României.