Prețurile producției industriale au crescut în toate statele Uniunii Europene în anul 2022. Datele furnizate de Eurostat au arătat că preţurile produselor care au ieșit pe porțile fabricilor europene au crescut cu 41,4%.
Preţurile produselor din fabricile europene au crescut cu 41,4% în Uniunea Europeană (UE) şi, respectiv, cu 41,9% în zona euro, în luna septembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, au arătat datele publicate, vineri, 4 noiembrie, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Prețurile producției industriale au crescut în toate statele UE, în mod special în Bulgaria, România și Ungaria
Conform informațiilor prezentate de Eurostat, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, însă cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Bulgaria (78,2%), Ungaria (67,5%) şi România (62,9%).
Oficiul European pentru Statistică a mai precizat că în luna septembrie, preţurile producţiei industriale în Uniunea Europeană au fost influenţate în mod special de un avans de 105,3% al preţurilor la energie, de o creştere de 19,1% a preţurilor bunurilor intermediare şi, respectiv, de 16,5% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată.
În septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au atins o creştere de 1,6% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană. Acest lucru s-a întâmplat după un avans de 5% în zona euro şi de 4,9% Uniunea Europeană, în luna august.
Cel mai semnificativ declin al prețurilor a fost înregistrat în Irlanda (minus 18,9%), Estonia (minus 3,9%) şi Grecia (minus 2,4%)
Cele mai substanțiale creşteri ale preţurilor produselor care ies de pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Bulgaria (9,2%), Slovacia (8,9%) şi Italia (3,5%). În mod analog, cel mai semnificativ declin al prețurilor a fost înregistrat în Irlanda (minus 18,9%), Estonia (minus 3,9%) şi Grecia (minus 2,4%). România a raportat un declin de 0,7% în luna septembrie.
Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în Uniunea Europeană au fost într-o foarte mare măsură influenţate de preţurile la energie, care au crescut cu 2,6%, după care urmează preţurile la bunurile de folosinţă imediată, care au înregistrat un avans de 1%.
De asemenea, modificarea preţurilor a producției industriale este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali. Respectiv, acest motiv poate fi un indicator real al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.