Informație importantă pentru ei care beau apă de la robinet! Ce trebuie să faci înainte să o bei

apă robinet, pahar

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum scapi de microplastice din apa de la robinet. Apa de la robinet conține particule minuscule de plastic și nu știm cum ne poate afecta sănătatea. Se pare că fierberea apei de la robinet poate elimina 80% din microplasticele conținute.

Fierberea apei de la robinet, înainte de utilizare, poate elimina cel puțin 80% din particulele de plastic minuscule, potențial dăunătoare, pe care le conține.

Cum se pot elimina nivelurile de microplastice din apa de la robinet

Profesorul Eddy Zeng de la Universitatea Jinan din China și colegii săi au luat mostre de apă de la robinet și au măsurat nivelurile de NMP, constatând o concentrație medie de 1 miligram pe litru. Apoi au fiert probele timp de 5 minute, înainte de a le lăsa să se răcească. Nivelurile de NMP au fost apoi măsurate și s-a constatat că s-au redus cu mai mult de 80%, scrie NewScientist.

„Am estimat că aportul de NMP, prin consumul de apă fiartă, a fost de două până la cinci ori mai mic decât cel din apa de la robinet”, spune Zeng. „Această strategie simplă, dar eficientă, a apei fierte, poate elimina NMP-urile din apa de la robinet și are potențialul de a atenua expunerea umană la NMP, prin consumul de apă”, explică el.

NMP-urile au fost îndepărtate fiind prinse în structuri cristaline de calcar format din calciul din apă, spune Zeng. Mai multe particule au fost îndepărtate din apa „dură”, cea care conține niveluri ridicate de calciu, decât din apa „soft”, care are niveluri mai scăzute.

Fierberea apei are și alte beneficii

Permiterea apei să atingă punctul de fierbere a fost factorul care a contribuit la cât de eficient au fost create acele structuri cristaline. „Fierberea apei are și alte beneficii, cum ar fi uciderea bacteriilor și a paraziților și îndepărtarea urmelor de metale grele”, spune el.

Apa îmbuteliată și pericolul particulelor de plastic

În ultimii ani, a crescut îngrijorarea că particulele minuscule, cunoscute sub numele de microplastice, apar practic peste tot pe Pământ, de la gheața polară la sol, apă potabilă și alimente, scrie New York Magazine.

Formate atunci când plasticul se descompune în fragmente din ce în ce mai mici, aceste particule sunt consumate de oameni și alte creaturi, cu efecte necunoscute asupra sănătății și ecosistemului. Un important obiectiv al cercetării: apa îmbuteliată, despre care s-a demonstrat că conține zeci de mii de fragmente identificabile în fiecare recipient.

Un litru de apă conținea aproximativ 240.000 de particule de plastic detectabile

Acum, folosind o tehnologie recent rafinată, cercetătorii au intrat într-o lume cu totul nouă a plasticului: tărâmul mai puțin cunoscut al nanoplasticelor.

Pentru prima dată, au numărat și au identificat aceste particule minuscule în apă îmbuteliată. Ei au descoperit că, în medie, un litru de apă conținea aproximativ 240.000 de particule de plastic detectabile – de 10 până la 100 de ori mai mult decât estimările anterioare, care se bazau în principal pe dimensiuni mai mari.

Nanoplasticele sunt atât de mici încât, spre deosebire de microplastice, pot trece prin intestine și plămâni direct în fluxul sanguin și pot călători de acolo către organe, inclusiv către inimă și creier.

Conform rezultatelor, fiecare litru de apă conține între 110.000 și 370.000 de particule, 90% dintre acestea fiind nanoplastice, iar restul microplastice.

Nailonul a fost cel mai frecvent tip de nanoplastice identificate. El provine, cel mai probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei.