S-ar putea să aveți puțin de făcut, dacă ați trecut deja la alternative de iarbă sau ați lăsat gazonul să intre în repaus.
Aceste opțiuni necesită mai puțină întreținere și au un impact mai mic asupra mediului. Aflați ce tip de îngrijire a gazonului recomandă experții în grădinărit luna aceasta, conform Livingetc.
Lăsați iarba din sezonul rece să rămână latentă
Adesea presupuneți că, dacă nu a plouat o perioadă, gazonul va avea nevoie de apă. Cu toate acestea, dacă ați avut o perioadă lungă de secetă, este posibil ca gazonul să fi intrat în repaus, mai ales dacă este alcătuit din ierburi de sezon. Nu este ceva de care să vă faceți griji și va reveni la viață când vremea mai răcoroasă revine. Este normal ca gazonul din sezonul rece să devină maroniu în această perioadă a anului. Dar nu vă lăsați păcăliți, deoarece există o activitate semnificativă în sol.
Peluzele stresate de secetă ar trebui să fie udate doar la 10-14 zile. Acest lucru va oferi apa necesară pentru o bună sănătate a plantelor, dar nu mai stresați iarba încercând să o scoateți din repaus!
Cea mai bună udare pentru a scoate gazonul din repaus este ploaia. Ploile de vară sunt de obicei rare. Pe măsură ce trecem în septembrie, modelele meteorologice se vor schimba și gazonul verde va reapărea.
Până în septembrie, temperaturile scad și plouă mai des, așa că gazonul va ieși din repaus până atunci.
Udați iarba nedorită
Dacă ați decis să udați iarba și să nu o lăsați să rămână latentă, continuați programul săptămânal de udare (presupunând că nu există restricții din cauza secetei.
”Iarba din sezonul rece necesită, în general, mai multă apă decât iarba din sezonul cald, de obicei aproximativ 3-4 cm pe săptămână”, spune John Steiner.
Iarba din sezonul cald necesită aproximativ 2 cm de apă pe săptămână.
Cosiți iarba doar dacă a crescut foarte mult
Iarba trebuie tăiată doar atunci când crește activ. Este posibil ca unele peluze să fi intrat în repaus din cauza căldurii verii. Așa că verificați mai întâi gazonul, înainte de a scoate din garaj mașina de tuns.
„La începutul anului, mulți proprietari de case și-au tuns gazonul tăiau cel puțin o dată pe săptămână”, spune John Steiner. „Cu toate acestea, în august, dacă gazonul a devenit inactiv, această practică poate fi dăunătoare ierbii”, explică el.
În august, tundeți numai dacă gazonul crește în mod activ. Nu urmați calendarul. S-ar putea chiar să descoperiți că zonele de gazon care cresc într-o grădină la umbră vor trebui tunse, iar zonele la soare nu. Asigurați-vă întotdeauna că tăiați cu o lamă ascuțită și nu îndepărtați niciodată mai mult de o treime din firele de iarbă.
Aerisiți gazonul
Aerisirea gazonului este o parte cheie a îngrijirii gazonului și se face cel mai bine atunci când iarba crește. Pentru ierburile de sezon rece, aceasta este toamna sau primăvara, în timp ce pentru ierburile de sezon cald se face în timpul primăverii și verii. Aerarea trebuie făcută doar o dată sau de două ori pe an.
Aerarea și însămânțarea sunt investiții importante pentru sănătatea gazonului. Vor ajuta să-și revină după căldură, reducând compactarea solului, crescând absorbția de oxigen și apă.
Reparați peticele fără iarbă
Dacă gazonul a rămas verde, dar există pete goale, acestea pot fi reparate sau pregătite pentru reparații.
„Sfârșitul lunii august este un moment bun pentru a începe refacerea gazonului”, spune Kate Copsey. „Plantează semințele pe un sol bine pregătit și acoperă cu un strat de compost sau paie”, subliniază experta.
Zonele pentru reînsămânțarea gazonului sau plantarea sa trebuie curățate de buruieni și pietre sau de unele substanțe chimice.
În zonele nordice și muntoase, pe măsură ce vremea se răcește spre mijlocul și sfârșitul lunii august, puteți începe să reparați locurile goale din gazon sau să refaceți gazonul existent. În zonele sudice și de coastă, așteptați până în septembrie și octombrie pentru a semăna și a repara gazonul, recomandă experții.