În acest caz, s-ar putea să vă întrebați ce se întâmplă dacă udați iarba după ce ați tuns-o.
Udarea gazonului din curte nu este o operațiune simplă. Dacă te gandești cu ce să irigi, furtun sau aspersoare, a doua variantă este cea mai bună pentru că va permite o udare uniformă și evitarea consumului mare de apă. Cu furtunul se pot uda doar zonele unde kitul de aspersoare pentru gazon nu poate ajunge.
Este esențial să udați și să tundeți iarba la momentul potrivit și, deși poate părea ceva simplu, lucrurile nu stau chiar așa. Iată câteva sfaturi simple pentru a menține gazonul cât mai frumos, inclusiv momentele potrivite pentru îndeplinirea fiecărei sarcini.
Când și cum trebuie udat gazonul
În primul rând, cel mai bun moment pentru a uda gazonul este dimineața devreme, înainte de ora 10. Vremea este ideală în acest moment pentru a reduce evaporarea și a optimiza absorbția. Majoritatea gazoanelor au nevoie de o udare care să acopere aproximativ 3-4 cm de apă pe săptămână, iar aici intră și precipitațiile.
În plus, trebuie să udați gazonul doar dacă nu a plouat foarte mult în timpul săptămânii. Dacă iarba devine cenușie sau urmele lăsate în iarbă nu dispar repede, sunt semne că gazonul are nevoie de apă.
De asemenea, este important să udați gazonul suficient pentru ca sistemul radicular să devină sănătos. Puteți folosi trucul cu cutia de ton goală pentru a vă ghida în ceea ce privește durata udării.
Puneți câteva cutii goale de ton sau de hrană pentru pisici în jurul aspersoarelor unde ajunge apa. Porniți aspersoarele și observați ora. Urmăriți conservele până când se umple cu aproximativ un centimetru de apă.
Verificați ora ca să știți cât timp să udați, de două ori pe săptămână, mai ales când nu plouă. Dacă preferați să udați după ce ați tuns gazonul, asigurați-vă că operațiunea se încheie înainte de ora 11 dimineața.
Când și cum trebuie tuns gazonul
Cel mai bun moment pentru a tunde iarba este seara devreme, când este mai uscată. Încercarea de a tăia iarba umedă poate duce la tăierea ei neuniformă și înfundarea mașinii de tuns. În plus, nu tundeți după un program, ci mai degrabă atunci când este necesar. Ascuțiți lamele mașinii de tuns iarba aproximativ o dată pe an.
Un alt lucru de reținut este să nu tundeți niciodată mai mult de o treime din partea de sus a firelor de iarbă. Aceasta este doar o regulă generală, deoarece anumite tipuri de iarbă vor trebui uneori să fie mai scurte.
De obicei, tunderea cât mai puțin posibil este mai bună, chiar dacă asta va însemna că va trebui să faceți această operațiune mai des. Concluzia este că programele de tundere și udare a gazonului pur și simplu nu se suprapun. Udați iarba la primele ore ale dimineții și tundeți-o seara, între orele 16 și 18. pentru cele mai bune rezultate.
Frecvența udării gazonului natural va depinde și de condițiile meteo din zonă. Daca ploua mereu vom uda mai rar pentru că deja avem apa din abundenta în sol de la ploi. Daca ploaia e mai rară, gazonul se poate uda de doua ori. Ca să vedeti câtă apa e în gazon și sol se va folosi pluviometrul.