Amenajarea unei curți mai mici presupune mai multe provocări
Informație pentru cei care stau la curte. Amenajarea unei curți mai mici presupune mai multe provocări decât în cazul unei grădini generoase. Totuși, există câteva trucuri de amenajare pe care le poți folosi pentru a valorifica din plin spațiul de care dispui și a lăsa impresia unei curți de dimensiuni mai mari. Iată câteva idei prezentate de The Spruce.
Împărțiți curtea în zone
Cea mai bună opțiune este să-ți împărți curtea deschisă în zone – în acest fel, planificarea grădinii, cu tot ce trebuie, nu va fi prea haotică. Acordați fiecărei „zone” distincte un scop – un spațiu pentru terasă, un spațiu pentru o seră sau un spațiu pentru un havuz – și începeți.
„Cele mai de succes proiecte în aceste spații mai mici profită de zonele distincte”, spune Ryan Farley, CEO LawnStarter. El recomandă utilizarea diferitelor materiale pentru a delimita aceste zone. Încercați să așezați pavele sau chiar beton pentru spațiul de divertisment și să utilizați pietre sau mulci pentru a separa un petic de iarbă pentru animalele de companie. „Acest lucru ajută la împărțirea spațiului în diferite zone și îl poate transforma într-o curte mult mai utilizabilă”, spune el.
Amenajați mai multe alei pavate în curte
Puteți amenaja mai multe zone pavate – alei, locuri de parcare sau terase. În acest fel, veți putea explora în voie grădina, fără să călcați pe iarbă sau pe flori, ori să mergeți prin noroi. În afara zonelor pavate,
puteți amenaja un gazon și mai multe spații cu flori, arbuști și pomi.
Creați o zonă de intimitate
Syrowik spune că cea mai mare problemă cu aceste curți mici este, adesea, confidențialitatea, mai ales dacă nu există gard. Crearea unei granițe de vegetație veșnic verzi în jurul proprietății va oferi o grădină frumoasă pe tot parcursul anului și mai multă intimitate”, spune ea. „Îmi place să folosesc un amestec de plante veșnic verzi pentru o senzație de natural, dar le poți folosi și alt tip de plante pentru un aspect mai structurat”, explică ea.
Plantele, precum cele folosite pentru intimitate, cresc în timp. Asigurați-vă că țineți cont de dimensiunea lor la maturitate atunci când vă planificați spațiul.
Cultivați fructe și legume
Cultivarea fructelor, legumelor și a altor plante vă poate transforma curtea într-o oază luxuriantă, dar mai ales funcțională.
„Există o varietate de abordări: să plantați pomi fructiferi, să construiți paturi de grădină la nivelul solului, să faceți grădinărit cu jardiniere sau o combinație a acestor lucruri”, spune Jeremy Yamagushi. El recomandă să cercetați ce fructe și legume cresc cel mai bine în zona în care locuiți