Nicio plantă nu poate supraviețui fără apă. Dar nu toate au aceleași nevoi și de aceea se poate spune că udarea unei grădini este influențată în mare măsură de nevoile plantelor. Cantitatea de apă de care au nevoie florile variază în funcție de regiune și de tipul de plantă, dar și de temperatura de afară, scrie Daily Record.
Vara înseamnă caniculă, soare puternic și foarte puțină ploaie. Cine are o curte plină de plante știe că primul lucru pe care trebuie să-l facă dimineața este să pună mâna pe furtun și să ude bine plantele, florile și copacii pentru a le ajuta să reziste unei noi zile caniculare.
Cea mai comună greșeală pe care toată lumea o face
Cu toate acestea, experții au avertizat asupra unor greșeli comune care ar putea afecta plantele, în loc să le ajute în timpul unui val de căldură. Conform acestui site, o regulă mai puțin cunoscută, pe care experții o recomandă adesea, este aceea ca grădina să nu fie udată niciodată la amiază, când soarele încă arde sus pe cer, iar plantele se pot deshidrata. O altă regulă legată de udarea corectă a plantelor este aceea ca umiditatea să se păstreze constantă. Supravegherea permanentă are un rol deosebit în îndeplinirea acestui lucru.
Udați grădina dimineața!
Dimineața este cel mai bun moment al zilei pentru a uda grădina, explică grădinarul Stephen McConnell, deoarece apa are timp să se absoarbă înainte de răsăritul soarelui, permițând plantelor să rețină mai multă umiditate.
„De asemenea, oferă frunzelor mai mult timp să se usuce. Dacă dimineața nu este posibil să faceți asta, și udarea ei seara, după asfințit, este bună”, spune el.
Soarele de după-amiază este foarte fierbinte
În momentul în care udați grădina noaptea, apa se va infiltra în solul din jurul rădăcinilor și pe frunze, ceea ce ar putea duce la putrezirea lor. Exclus să udați florile din grădină la prânz sau după-amiaza. „Soarele de după-amiază devine fierbinte, mai ales vara și potae face ca apa să se evapore”, spune McConnell.
Unele plante, în special cele cu frunze pufoase, se ard mai ușor sub razele soarelui dacă rămâne apă pe ele. Picăturile de apă acționează ca niște mici lupe și astfel frunzele se pot arde. Chiar dacă frunzele plantei sunt lucioase, este bine să udați doar solul.
Udați în etape
Un debit mare de apă nu este neapărat mai bun. Udatul ideal este cel în etape, pentru că apa are nevoie de câteva minute pentru a se infiltra în sol. Se recomandă udarea plantelor cu cantități moderate de apă, la intervale de 10 minute. Grădina ar trebui udată cu stropitoarea sau cu furtunul cu un debit mic.
Nu plantați pe un val de căldură
Vara, pe caniculă, nu este momentul să plantați altceva decât plante mici în recipiente. Pământul este acum mai dur și rădăcinile nu vor ajunge în sol, așa că vor avea nevoie de o udare constantă. Așteptați până la venirea toamnei, când solul este încă cald, dar va fi mai multă ploaie.
Protejați-vă plantele de soare
Puneți plantele la umbră dacă ghivecele sunt mobile. În seră, protejați plantele vulnerabile, cum ar fi răsadurile, fie utilizând o spălare cu var peste sticla serei, pentru a reflecta căldura și lumina, fie punând cearșaf de bumbac peste ferestre.