Hackerii mereu vin cu noi metode de a-și păcăli victimele. Cea mai recentă dintre ele o reprezintă mesajele venite, chipurile, din partea unor instituții ca Poșta Română, bănci sau firme de curierat. În aceste mesaje, infractorii cibernetici cer utilizatorilor să bani în plus pentru colete, invocând diverse pretexte, ca de exemplu taxele vamale. Alte mesaje false, trimise în numele băncilor, cer victimelor să acceseze link-uri.
Cum identificați mesajele false
Din această cauză, specialiștii au spus la ce detalii trebuie să fim atenți pentru a identifica aceste mesaje false. Pot conține greșeli gramaticale sau de punctuație, însă cel mai important lucru este că mail-urile de pe care vin astfel de mesaje au denumiri ciudate. În majoritatea cazurilor, încearcă să copieze adresa instituției, în numele căreia ar fi trimis mesajul.
Așa că nu accesați link-urile și nu descărcați atașamentele înainte de a le verifica cu o soluție de securitate. Pentru a verifica sursa reală a mesajelor, dați click pe expeditor și vedeți de pe ce mail ați primit informațiile.
Un amănunt de care să țineți cont ar fi faptul că băncile nu vă vor trimite niciodată mail-uri care conțin link-uri. De asemenea, nu vă autentificați în aplicația de internet banking folosind un link primit prin SMS sau e-mail.
Tentativele de fraudă devin din ce în ce mai credibile
Autoritățile au avertizat recent că, totuși, email-urile trimise de către hackeri conțin din ce în ce mai puține greșeli gramaticale, devenind astfel tot mai credibile.
„Metoda preferată de propagare este e-mail-ul, iar mesajele capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română astfel aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potenţialele victime pot cădea mai uşor în capcană dacă nu respectă recomandările de securitate a datelor online.
Verificaţi mereu sursa reală a mesajului. Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate. Nu furnizaţi date sensibile la cerere în urma unor notificări venite pe mail, mesaje sau social media. Nu uita că te poţi antrena să verifici la timp tentativele de fraudă de pe internet pe site-ul https://sigurantaonline.ro.
Siguranța online este o campanie de conştientizare la nivel naţional implementată de Directoratul Naţional de Securiate Cibernetică, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor”, a scris Poliția Română în cadrul comunicatului.