Internetul poate deveni foarte periculos, deoarece infractorii cibernetici inventează constant noi metode din ce în ce mai inventive pentru a-și păcăli victimele.
Ce metode folosesc escrocii pentru a păcăli
De aceea, DNSC avertizează că în perioada sărbătorilor, pot apărea multe capcane în mediul online. De exemplu, infractorii se pot da drept Moș Crăciun sau chiar drept autorități ale statului. Aceste capcane constă, de cele mai multe ori, în mesaje pe care victimele le primesc pe telefonul mobil, în care sunt îndemnați să acceseze un link sau să ofere date personale.
Recomandarea specialiștilor este să verificați sursa reală a acestor mesaje, și să nu urmeze pașii descriși, pentru a nu cădea în capcanele escrocilor.
„În perioada sărbătorilor, de obicei, atacatorii se deghizează în Moș Crăciun, în bancă, în servicii de curierat și chiar în autorități ale statului. Atenție la capcane, în special în perioada următoare, când mulți utilizatori acționează în grabă online, cu o atenție distributivă!
Urmează să primim mesaje pe social media, prin sms sau e-mail, și de fiecare dată trebuie să ne asigurăm că sursa reală, expeditorul, este legitim, mai ales când există suspiciuni! Faceți această verificare pe un canal de comunicare alternativ.”, a transmis DSNC pe Facebook.
Ce trebuie să facem dacă am fost păcăliți
Mai departe, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a descris și cum își determină escrocii victimele să urmeze anumite instrucțiuni prin mesajele respective. De asemenea, a menționat că pentru a afla ce să facem în cazul în care am căzut pradă infractorilor cibernetici, putem accesa acest link.
„Scopul acestor mesaje special concepute de infractori cibernetici este de a sensibiliza, panica sau stimula potențialele victime, în funcție de caz, să facă o acțiune ce se va dovedi a fi dăunătoare pentru ei, datele sau dispozitivele lor: să acceseze un link sau să-și ofere date sensibile, crezând că sunt obligați să facă acest lucru ori că vor obține anumite avantaje (vouchere, premii, reduceri, etc.) dacă fac aceste acțiuni.
Fiți vigilenți când activați în mediul online și, în cazul în care, din neatenție, ați căzut în capcana infractorilor cibernetici, echipa DNSC vă pune la dispoziție un set de recomandări pe care să le urmați.” a mai transmis DNSC.