Aceștia au ca țintă persoane vulnerabile ale căror conturi bancare sunt golite prin tot felul de metode. FoxNews trage un semnal de alarmă, avertizând care sunt cele mai mai greșeli de pe urma cărora profită, de obicei, infractorii.
De ce vârstnicii sunt ținta predilectă a escrocilor
Cea mai frecventă metodă de abordare a persoanelor vulnerabile, în majoritatea cazurilor – vârstnicii, este cea telefonică. Persoanele de peste 65 de ani sunt ținta principală a escrocilor, din mai multe motive, arată Fox News. Iată care sunt acestea:
1. În general, persoanele în vârstă sunt mai naive
2. De obicei, au un card de credit
3. Sunt stabili din punct de vedere financiar
În SUA, se estimează că peste 3 miliarde de dolari se pierd, anual, din cauza escrocării bătrânilor. Din fericire, există câteva lucruri importante, pentru a evita ca o persoană să rămână fără bani în cont în urma unei înșelătorii. Nu uitați că infractorii profită tot mai mult de naivitatea, nerecunoașterea vocilor sau de disperarea celor de bună credință!
Nu răspundeți niciodată la un număr necunoscut!
Dacă nu recunoașteți numărul de la care vine un apel sau un mesaj, cel mai bine ar fi să nu răspundeți. Există câteva modalități de a rămâne în contact cu persoanele cunoscute, iar cel mai bine ar fi ca numerele de telefon ale acestora să fie adăugate în agenda telefonului!
Asigurați-vă că numerele de telefon importante sunt adăugate în agendă!
Pe lângă membrii familiei și prietenii pe care îi aveți în agenda telefonului la contacte, ar fi bine să includeți și numere ale unor servicii esențiale, inclusiv cele ale medicului de familie, băncii, furnizorilor de asigurări și rețelelor de cablu și Internet. În acest fel, veți ști că persoana care vă sună este alta decât cea care pretinde. Dacă simțiți că ceva nu e-n regulă, blocați imediat numărul.
Asigurați-vă că mesageria vocală este configurată
De cele mai multe ori, escrocii nu vor lăsa mesaje. În rarele ocazii în care o fac, puteți face o căutare pe Google a numărului de telefon de pe care au sunat, dacă au lăsat mesaj. Astfel, puteți afla rapid și simplu dacă numărul de pe care ați fost sunat este unul real. Niciun furnizor de servicii nu va suna vreodată pentru a solicita să plătiți prin telefon o factură restantă. Escrocii s-au obișnuit să se dea drept reprezentantul unui furnizor de cablu sau chiar cineva de la Fisc, cerându-vă să plătiți anumite sume prin telefon. Nu vă grăbiți să le dați crezare pentru că veți ajunge să regretați!
Cum să detectați mesajele escrocilor
Dacă un escroc vă contactează printr-un SMS, ar trebui, mai întâi, să verificați dacă recunoașteți numărul. În plus, respectați următoarele sfaturi:
- Nu deschideți niciodată un link trimis prin intermediul unui număr necunoscut – cu siguranță este un program malware sau un atac de phishing
- Nu tastați niciodată ”STOP ca o modalitate de a preveni mesajele ulterioare!
- Dacă, din naivitate, ați divulgat informații sensibile, contactați imediat banca pentru a raporta frauda
- Dacă ați trimis deja un cec prin poștă, anulați-l!