LEGE nr. 197 din 16 iulie 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vizează activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.
Minerii ar putea să nu beneficieze de drepturile de pensionare
Beneficiile acestor dispoziții sunt reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate și utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile mai sus menționate.
Deși, teoretic cei care lucrează în minerit ar putea beneficia de prevederile Legii 197/2021, Casele de Pensii și instanțele de judecată nu le conferă acest drept.
„În momentul de față o parte din cererile de pensionare vor fi soluționate direct în casele de pensii, iar o altă parte, care reprezintă așa cum spune legea activitățile asimilate vor fi respinse și vor trebui să ia drumul instanțelor. Deci, decizia de calcul direct sau respingerea și urmarea instanțelor depinde de casele județene de pensii.”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Modul de calcul s-a schimbat
De asemenea, sindicaliștii au spus că modul de calcul al pensiilor s-a schimbat. Astfel, pentru cei care au ieșit la pensie până în 2001, punctajul se va împărți la 25 de ani, iar după 2001, punctajul se va împărți la 35 de ani.
„În ceea ce privește noua lege a pensiilor, noi am solicitat ministrului Budăi ca tot ceea ce am avut noi și avem pe legislația actuală să rămână în vigoare și pe noua lege, începând cu Legea Resmeriță și condițiile de pensionare din minerit.”, a mai spus Darius Câmpean.
Legea 197/2021 vizează angajații din sectorul energetic care îndeplinesc, cumulativ, două condiții, pentru a beneficia de pensionarea anticipată. Condițiile sunt: desfășurarea activității în zona de producţie, mentenanţă și altele asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune sau în unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice şi extracţiei cărbunelui și, respectiv, cotizarea timp de cel puțin 25 de ani la sistemul de pensii. Ei s-ar fi putut pensiona cu 13 ani mai repede decât limita de vârstă.