Telefoanele ar putea ține mai mult, din această toamnă, când este programată lansarea smartphone-urilor iPhone 15 Pro. Modelele Pro din acest lineup vor aduce butoane solide care vor integra motorașe Taptic Engine. TSMC, care produce procesoarele Apple din seria A, care alimentează iPhone-urile companiei, a început producția în masă a noului său procesor de 3 nm, potrivit Bloomberg. Acesta ar trebui să fie mult mai eficient decât predecesoarele sale, potrivit Tomsguide.

Creștere a performanței și o îmbunătățire a eficienței cu 35%

„Producția în masă a cipurilor de 3 nm este rodul colaborării de zeci de ani cu lanțul de aprovizionare local”, a declarat președintele TSMC Mark Liu, promițând o creștere a performanței, precum și o îmbunătățire cu 35% a eficienței, față de cipurile de 5 nm produse de companie. În timp ce cipul A16 din iPhone 14 Pro este unul de 4nm, TSMC numește această tehnologie N4 o „versiune îmbunătățită a tehnologiei N5” în descrierea privind producția de cipuri de 5 nm.

Saltul de eficiență se va aplica și pentru A16 și pentru A15

Se poate presupune că saltul de eficiență de 35% se aplică atât pentru A16, cât și pentru A15. Un cip este realizat din mici tranzistori din silicon, care sunt foarte mici, aşa că pot fi milioane sau chiar miliarde de tranzistori pe un cip. ”Nanometru” (nm) înseamnă mărimea fiecărui tranzistor şi nu a cipului.

Procesul de fabricație pentru 3 nm fusese deja anticipat pentru cipul A17 și următoarea generație de iPad Pro.

Și Samsung a început producția procesoarelor de 3 nm

Deocamdată, cele mai noi şi puternice procesoare de pe telefoanele mobile flagship sunt realizate pe baza unui proces de 4 nm. Samsung a început anul trecut producţia procesoarelor de 3 nm la fabricile sale din Coreea de Sud. Samsung oferă deja cifre comparând cipurile de 3 nm cu cele mai vechi de 5 nm. Ele aduc un salt de performanţă de 23%, reducere de consum cu 45% şi o scădere a spaţiului ocupat cu 16%.

Tehnologia va evolua pe parcursul lui 2023. A doua generaţie de 3 nm va aduce un salt de 50% în eficienţă şi 30% în performanţă, plus spaţiu cu 35% mai mic ocupat.