Adevărul despre cafea. Sorbirea unei cești de cafea fierbinte este un ritual zilnic la care mulți oameni nu pot renunța. În timp ce marii pasionați de cafea investesc în echipamente de înaltă tehnologie sau în cea mai scumpă cafea, se pare că există modalitate și mai simplă de a savura cafeaua.
Există o explicație științifică, pe care au descoperit-o recent cercetătorii, scrie Smithsonianmag.
Adăugarea unui strop de apă în boabele de cafea, înainte de a le măcina, ajută la sporirea aromei
Adăugarea unui strop de apă în boabele de cafea, înainte de a le măcina, ajută la sporirea aromei băuturii, potrivit unei noi cercetări publicate în jurnalul Matter. În plus, acest pas ajută la procesul de măcinare și la irosirea cafelei.
Bariștii și alți experți în cafea au explicat că pulverizarea boabelor de boabe cu puțină apă sau amestecarea lor cu o lingură umedă este un truc eficient in timpul măcinării. Noua cercetare explică baza științifică a acestei tehnici.
„Ideea că există un tip de acumulare de electricitate în zațul de cafea este destul de veche”, spune William Ristenpart, inginer chimist și director al Centrului de cafea de la Universitatea din California.
Pentru studiu, cercetătorii au adunat boabe de cafea prăjite pentru perioade diferite de timp și astfel au avut diferite niveluri de umiditate internă. Apoi, au pulverizat boabele cu cantități diferite de apă, înainte de a le măcina și a le transforma în espresso. În fiecare lot de cafea măcinată, au înregistrat dimensiunea particulelor de cafea și cantitatea de electricitate statică.
Umiditatea din boabele de cafea este corelată cu încărcarea electrostatică
Pe măsură ce echipa prepara cafeaua, a descoperit că umiditatea din boabele de cafea, înainte de măcinare, este corelată cu încărcarea electrostatică: boabele mai uscate, care au fost prăjite mai mult timp, au câștigat mai multă sarcină în timpul măcinării, iar această sarcină era adesea negativă.
Boabele mai umede, prăjite mai puțin, au câștigat mai puțină sarcină, adesea pozitivă.
Cercetătorii au descoperit că adăugarea unui strop de apă înainte de măcinare poate duce la o încărcare mai mică și o creștere cu aproximativ 10% a concentrației cafelei rezultate, potrivit Washington Post.
Cum să preparați cafeaua
Cafeaua preparată la presa franceză este una dintre cele mai simple modalităţi de a aduce în bucătăria de acasă savoarea îndrăgitei băuturi. Dacă este pregătită corect, în doar patru minute cafeaua făcută la presa franceză poate satisface toate simţurile. Există însă teorii conform cărora acest proces de preparare a cafelei poate crește colesterolul.
Presa franceză este un dispozitiv format dintr-un vas de sticlă cu mâner din plastic şi un capac cu piston. Secretul gustului aromat şi profund al cafelei preparate astfel vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac.
Atunci când utilizaţi acest dispozitiv, cafeaua se prepară mai repede decât la ibric, în doar 5-6 minute, iar instrumentele sunt foarte uşor de spălat după utilizare.
Cafeaua preparată astfel nu este filtrată
„În acest caz nu se folosesc filtre de hârtie, ci un piston cu plasă, pentru a presa zațul de cafea. Lichidul rămas este apoi turnat și consumat”, explică Emma Laing, profesor la Universitatea din Georgia. „Asta este ceea ce dă produsului finit acea aromă îndrăzneață”, adaugă ea.
Dar unele cercetări sugerează că o cafea nefiltrată poate crește nivelul de colesterol LDL (rău), arată Huffington Post.
Legătura dintre cafea și colesterol
Cafeaua în sine nu este o sursă de colesterol. Substanțele uleioase eliberate din boabele cafea în timpul înmuierii, cunoscute sub numele de diterpene, au fost legate de creșterea colesterolului când au fost consumate în cantități mai mari (șase căni de cafea sau mai mult).
Filtrele de cafea din hârtie, utilizate în alte metode de preparare, captează de obicei diterpenele și nu permit ca acestea să ajungă în cafea. Deoarece cafeaua făcută la presa franceză este nefiltrată, aceasta conține mai multe diterpene decât cafeaua filtrată în mod tradițional.
„Concentrația de cafestol, un tip de diterpenă, în cafeaua făcută la presa franceză, este de aproximativ 300 de ori mai mare decât cea care se face cu filtrele de hârtie”, spune medicul cardiolog Robert Fishberg.