Apreciata băutură poate crește, în general, nivelul colesterolului deoarece aceasta conține substanțele chimice cafestol și kahweol, care au fost asociate cu un nivel mai mare al colesterolului „rău” , LDL.2, informează Eating well.

Adevărul despre colesterol

Colesterolul are o reputație proastă, dar nici nu se poate trăi fără el. Această substanță se găsește în fiecare celulă din corpul nostru. Are o mulțime de sarcini importante, cum ar fi digestia și producerea de hormoni și vitamina D. Chiar dacă putem obține colesterol din anumite alimente și băuturi, ficatul este cel care produce tot colesterolul de care avem nevoie. 

De fapt, ficatul produce nu unul, ci două tipuri de colesterol, lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) și lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL), și fiecare are efecte diferite asupra sănătății inimii. HDL, cunoscut sub denumirea de colesterol „bun”, curge în fluxul sanguin, absorbind colesterolul și eliminându-l din organism. 

Pe de altă parte, LDL este cunoscut drept colesterol „rău”. Deși este necesar pentru buna funcționare a corpului, se poate acumula, formând plăci în artere care se pot rupe și pot duce la atac de cord sau la accident vascular cerebral.

Legătura dintre cafea și colesterol

Cafeaua conține, așa cum se știe, cofeină, dar și peste 1.000 de compuși bioactivi. 

Deși majoritatea sunt benefici, există și compuși mai puțini buni – cafestolul și kahweolul, conform unei recenzii din 2023. „Acești compuși, cunoscuți sub numele de diterpene, se găsesc în uleiurile de cafea”, spune Amy Kimberlain, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție din SUA.

„Se  pare că aceștia declanșează o creștere a colesterolului LDL prin inhibarea capacității naturale a organismului de a procesa și elimina colesterolul”, susține ea.

Totul ține de modul în care preparăm cafeaua

Modul în care preparăm cafeaua este cel care poate afecta nivelul colesterolului, potrivit studiului publicat în Open Heart.

Cafeaua făcută la presă franceză are un conținut mai mare din acești compuși care duc la un colesterol mai mare, decât o cafea filtrată. Cafeaua espresso conține o cantitate intermediară din acești compuși, dar datele despre consumul de espresso și nivelurile de colesterol sunt limitate.

Ce a constatat noul studiu

Pentru a determina dacă în mod special consumul de espresso afectează nivelul colesterolului, cercetătorii din Norvegia au evaluat date de la peste 20.000 de persoane cu vârsta peste 40 de ani.

În comparație cu participanții care nu au băut espresso, cei care au consumat zilnic trei până la cinci cești de cafea espresso au avut o creștere a colesterolului total, în special bărbații.

Consumul a șase sau mai multe cești de cafea, preparată la presa franceză, a fost legat de creșterea colesterolului total atât la femei, cât și la bărbați.

Cofeina crește tensiunea și provoacă palpitații

Medicul cardiolog Michelle Routhenstein a declarat pentru Verywell că „una din concluzii este aceea că trebuie redus consumului de espresso măcar până la două cești pe zi pentru a ajuta la scăderea nivelului colesterolului”.

Potrivit lui Routhenstein, pot exista de până la 30 de ori mai mulți compuși care joacă un rol în creșterea colesterolului atunci când boabele de cafea sunt nefiltrate, comparativ cu o infuzie filtrată. Cofeina este un stimulent și poate crește tensiunea arterială, ducând la palpitații, mai ales la fibrilația atrială, spune medicul.

Deși rezultatele studiului ar putea fi alarmante, nu trebuie să renunțăm definitiv la cafea pentru a avea un nivel sănătos al colesterolului. Cantitatea recomandată de cafea poate varia în funcție de istoricul medical individual.

Nivelurile normale ale colesterolului

Rezultatele analizelor de laborator menționează valorile colesterolului pacientului, dar și valorile normale ale substanței. Nivelul optim de colesterol HDL depinde în funcție de sex: pentru bărbați este de peste 45 mg/dl; pentru femei este de peste 55 mg/dl.

Routhenstein a menționat că și dieta poate ajuta la protejarea inimii și la scăderea nivelului colesterolului. Aceasta poate include limitarea aportului de sodiu și grăsimi saturate, precum și introducerea în alimentație a mai multor fibre solubile. Exercițiile fizice și un somn de calitate sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea sănătății inimii.