Informație pentru cei care consumă cafea zilnic. Cum trebuie preparată pentru a pierde în greutate

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Unii oameni nu își pot imagina începerea zilei fără cafea. Cofeina oferă un semnal de trezire plăcut energia necesară pentru a trece peste zi. Dar știați că schimbarea modului în care preparăm cafeaua poate ajuta la pierderea în greutate? O nouă cercetare realizată de oamenii de știință din Danemarca sugerează că o simplă schimbare te poate ajuta să arzi mai multe calorii.

Informație pentru cei care consumă cafea zilnic. Cum trebuie preparată pentru a pierde în greutate

Cafea. Un grup de cercetători danezi a studiat modul în care un compus al cafelei, cunoscut sub numele de cafestol, afectează sănătatea metabolică. Cel mai recent studiu al lor, publicat în septembrie 2024 în revista Nutrients, sugerează că ingestia zilnică de cafestol poate sprijini pierderea grăsimilor și pierderea în greutate.

”Cafestol este un compus natural care se găsește în părțile uleioase ale boabelor de cafea, iar cantitatea de cafestol din cafea este direct legată de tehnicile de preparare”, explică Brittany Werner, dietetician și director la Working Against Gravity. Nu doar că adaugă aromă cafelei, ci oferă și o varietate de beneficii pentru sănătate.

Cum să prepari cafeaua pentru pierderea în greutate

Dacă doriți să topiți kilogramele în plus, ar trebui să reconsiderați modul în care preparați următoarea ceașcă de cafea.

„Metoda de preparare pe care o alegeți poate schimba drastic compoziția chimică a cafelei și, prin urmare, potențialele efecte asupra sănătății”, spune dr. Jonathan Kaplan, chirurg plastician.

Aici intervine cafestolul.

„Când facem cafea folosind filtre de hârtie, pierdem majoritatea cafestolui”, spune Werner. În schimb, „cafeaua nefiltrată, fiartă, espresso sau cafeau turcească au un conținut mai mare de cafestol”, adaugă el

Alegerea uneia dintre aceste metode de preparare a cafelei este ideală dacă încercați să pierdeți în greutate. Oferă mai mult cafestol, care arde grăsimi, dar și o concentrație mai mare de cofeină și antioxidanți într-un volum mai mic.

Cofeina poate crește metabolismul, ajutându-ne să ardem mai multe calorii în repaus și să promovăm eliberarea acizilor grași pentru o energie sporită”, adaugă Werner. 

Ce face, de fapt, cafestolul?

În timpul studiului de 12 săptămâni, majoritatea participanților care a ingerat cafestol zilnic și-au redus greutatea corporală și grăsimea viscerală.

Mai exact, cei care au luat cafestol au pierdut aproape 2 kg, în timp ce cei care au luat placebo s-au îngrășat cu 2 kg.

SURSA FOTO: Dreamstime

Alte beneficii ale cafestolului

Cafestolul are proprietăți antiinflamatorii, contribuind la bunăstarea generală.

„Se crede că atenuarea inflamației cronice este legată de obezitate și tulburări metabolice – așa că orice puteți face pentru a reduce inflamația este un avantaj pentru greutatea sănătoasă din punct de vedere metabolic”, spune dr. Kaplan.

Rolul principal al antioxidanților în organism este acela de a reduce stresul și deteriorarea celulelor, adaugă Werner.

„Combinația dintre beneficiile antiinflamatorii și antioxidante ale cafestolului poate sprijini creșterea funcției cognitive, sănătatea generală a creierului și poate reduce riscul afecțiunilor degenerative, precum Alzheimer”, spune Werner.

Important de știut: deși cafestolul este de obicei bun pentru sănătate, poate crește nivelul de colesterol LDL „rău”, dacă consumi prea multă cafea nefiltrată.

„Persoanele care au probleme cu un colesterol ridicat sau care își urmăresc  nivelul colesterolului ar trebui să consume cafea nefiltrată cu moderație”, avertizează Werner.