Informație pentru cei care ies la pensie! Avertisment de ultimă oră: E nevoie urgent să faceți asta

pensionari pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Expertul Martin Lewis a lansat, recent, un avertisment sumbru persoanelor din Marea Britanie care urmează să iasă la pensie. Potrivit lui Lewis, fondator al site-ului Money Saving Expert (MSE) și gazda a unei emisiuni TV cu sfaturi financiare, ar fi bine ca oamenii să știe când mor, pentru a vedea cât de mult trebuie să economisească pentru momentul ieșirii la pensie, scrie The Independent.

Unii aleg să se pensioneze la vârsta de  55 de ani, aceasta fiind vârsta la care oamenii din Marea Britanie pot accesa un fond de pensii privat. Dar, cu o speranță medie de viață de 79 de ani pentru bărbați și 83 de ani pentru femei, britanicii ar putea trăi liniștiți, la pensie, timp de aproape trei decenii, scrie The Independent.

E bine să știți când….

Vârsta pensionării la stat este, în prezent, de 66 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar mulți dintre cei care ies la pensie trebuie să aibă de o parte fonduri suplimentare, având în vedere că banii de pensie nu asigură întotdeauna un trai decent. Din acest motiv, a declarat Lewis, este important să știți „când ați putea muri”, astfel încât să știți cât de mult trebuie să puneți de-o parte pentru pensionare.

9 din 10 angajați economisesc mai puțin decât e necesar

Comentariile în notă sumbră făcute de Lewis vin după ce un think tank din Anglia a avertizat că 9 din 10 angajați din Marea Britanie economisesc mai puțin decât e necesar pentru un standard de viață decent la pensie. Conform Institutului de Studii Fiscale, cei cu vârsta între treizeci și patruzeci de ani se îndreaptă acum spre o pensionare cu probleme. De asemenea, ISF a avertizat că situația financiară destul de bună a pensionarilor de astăzi îi mulțumește pe guvernanți, iar acest lucru e îngrijorător.

Introducerea unor măsuri financiare lejere a oferit oamenilor o mai mare flexibilitate în privința pensionării, dar persoanele fizice, mai mult decât angajatorii sau firmele de asigurări, suportă adesea povara riscului performanțelor slabe ale investițiilor și duratei de viață incerte, adaugă Institutul de Studii Fiscale. IFS a lansat această evaluare a pensiilor în parteneriat cu Financial Fairness Trust, o organizație caritabilă care încearcă să rezolve problemele financiare și să îmbunătățească standardele de viață ale persoanelor cu venituri mici și medii.

Viitorul sună rău pentru angajații care speră la o pensionare confortabilă

Raportul Institutului de Studii Fiscale avertizează: „Avem nevoie de o revizuire majoră a pensiilor chiar acum pentru a evita un viitor care arată mai rău decât prezentul”.

Raportul a adăugat: „Dacă pensionarii de azi încă se descurcă bine, în medie, viitorul pare, în cel mai bun caz, riscant, pentru mulți angajați actuali care speră la o pensionare confortabilă”.

Cabinetul de la Londra a abandonat recent planurile de creștere a vârstei pensionării la stat pe fondul îngrijorărilor legate de scăderea speranței de viață. IFS a constatat că doar 24% din populația adultă avea 65 de ani sau peste în 2020, dar cifra va crește la 31% în 2050 și la 34% în 2070.

Populația tot mai îmbătrânită a Marii Britanii ar pune o presiune enormă asupra finanțelor publice, de la acoperirea pensiilor până la furnizarea de îngrijiri în cadrul Serviciului Național de Sănătate. Se preconizează că cheltuielile cu pensiile de stat și ajutoarele pentru pensionari vor crește, de la 5,6%, la 9,6% în următorii 50 de ani.