Informație pentru cei care plătesc cu numerar! Banca Centrală Europeană (BCE) dorește o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar.

BCE nu este de acord cu interzicerea plăților în numerar

Recent, BCE a comentat o propunere a Comisiei Europene cu privire la reglementarea plăţilor cu numerar. Instituția a ținut să clarifice faptul că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată, potrivit Bloomberg. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri dacă aceste practici devin mult prea răspândite.

Luni, pe 16 octombrie, BCE a apreciat într-un aviz juridic că „răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro.” Potrivit instituției de la Frankfurt, „în propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă.”

Și băncile centrale din zona euro şi-au exprimat, la rândul lor, îngrijorarea cu privire la acest subiect. În luna februarie, Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică.

Între 2019 și 2022, BCE, acceptarea plăţii cu numerar a scăzut în majoritatea ţărilor din zona euro, a precizat BCE. Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în Letonia şi Finlanda.

Euro digital nu va înlocui numerarul

Comisia Europeană vrea să asigure un cadru legal pentru o posibilă emitere a monedei euro digitale de către BCE (Banca Centrală Europeană). În acest sens a pregătit un pachet legislativ. Totodată, forul european va garanta utilizarea în continuare a bancnotelor și monedelor metalice în euro.

Cristian Bichi, consilier al guvernatorului BNR, a oferit amănunte despre reglementările privind euro digital. Oficialul BNR a precizat și în ce măsură noua monedă va influența viitorul banilor din Uniunea Europeană.

Pachetul legislativ al Comisiei Europene privind euro se compune din trei documente:

– o propunere de regulament pentru stabilirea unui cadru legal pentru euro digital;
– o propunere de regulament privind bancnotele și monedele în euro ca mijloc legal de plată;
– o propunere de regulament privind oferirea de servicii în euro digital de către prestatorii de servicii de plăți încorporați în statele membre a căror monedă nu e euro.

Mai multe puteți citi aici.