Românii care nu respectă orele de linişte la bloc vor fi sancționați cu amenzi de până la 1.500 de lei

Puține persoane știu că legea prevede că toți oamenii care locuiesc la bloc trebuie să respecte un program de ore de liniște. Conform legii, orele de liniște la bloc sunt 22:00-08:00 şi 13:00-14:00.

Atenție! Programul de linişte în bloc poate fi modificat în urma unei decizii a adunării generale a asociaţiei de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13:00 – 16:00. Programul de linişte în bloc trebuie afişat chiar la intrarea în bloc pentru ca toți locatarii să îl poată vedea.

Persoanele care nu vor respecta orele de linişte la bloc riscă să fie sancționate cu amenzi de până la 1.500 de lei. Amenda se poate mări dacă persoana respectivă nu este la prima abatere. Se poate ajunge chiar la situația în care să fiți nevoiți să executați ore de muncă în folosul comunităţii.

Dacă aveți un vecin care nu respectă programul de liniște în bloc, atunci solicitați intervenţia poliţiştilor. În mod normal, oamenii legii ar trebui să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancțiunile potrivite.

Ce NU avem voie să facem în caz de cutremur, dacă stăm la bloc?

Șeful Departartamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a reamintit ce trebuie să facem în timpul unui cutremur, dacă stăm la bloc. Declarațiile sale au fost făcute la scurt timp după ce a avut loc cutremurele din Oltenia.

Raed Arafat ne sfătuiește să folosim platforma fiipregătit.ro, unde putem afla ce măsuri de siguranță trebuie luate în cazul unui cutremur. De exemplu, ar trebuie să ne ascundem sub masă, nu sub grindă, pentru că grinzile nu mai sunt corelate cu tocul ușii, să oprim gazul și să NU lăsăm pe nimeni să fugă pe casa scării.

„Din timp recomandăm să intre oamenii pe platforma FIIPregătit.ro, să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Panica poate duce la greșeli mari. Dacă fugi de acasă și te prinde pe casa scărilor e și mai mare riscul. Primul lucru: oprești gazul și te ascunzi sub masă. Nu sub grindă, că nu mai sunt corelate grinzile cu tocul ușii.

Una din recomandările date: să deschizi ușa apartamentului pentru că ușile se blochează. Important e să le citească lumea înainte aceste recomandări, nu după cutremur. Nu e bine să pui deasupra patului un tablou greu pentru că ar putea să cadă pe tine în timpul cutremurului”, a explicat, luni, Raed Arafat în cadrul unei emisiuni TV.