Bunele relații cu vecinii sunt importante pentru cei care stau la casă, dar construcția gardului dintre proprietăți poate crea tensiuni. Pentru a evita și eventualele probleme legale și amenzi e bine să aveți în vedere anumite aspecte.
Reglementărilor legale privind construcția gardului la proprietăți
Atunci când construiesc o casă, proprietarii trebuie să ia în considerare și construcția gardului care delimitează proprietatea lor de cea a vecinilor. Este esențial ca înălțimea gardului să fie respectată conform reglementărilor legale, pentru a evita neplăcerile, inclusiv o vizită din partea autorităților și posibile amenzi.
Potrivit Codului Civil, articolul 662, aliniatul 2, vecinii au obligația de a construi gardul dintre proprietăți, respectând o înălțime maximă de 2 metri, inclusiv coama zidului. Această reglementare are rolul de a proteja drepturile de proprietate și posesie ale vecinilor, asigurând că gardul nu este amplasat unilateral și permite scurgerea apei pe ambele terenuri.
„(2)În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, prevede Art. 662 alin. 2 din Codul Civil.
Procedura în cazul în care depășim înălțimea maximă a gardului
În cazul în care un proprietar dorește să construiască un gard mai înalt decât limita stabilită de lege, acesta trebuie să solicite aprobare de la autoritățile locale competente. Autoritățile vor examina cererea în funcție de criterii stricte și considerente urbanistice, asigurându-se că modificarea nu va avea un impact negativ asupra proprietăților învecinate sau nu va încălca alte reglementări locale.
Pentru a obține această aprobare pentru construcția gardului, proprietarul trebuie să prezinte un argument solid și să aștepte o decizie oficială. Doar autoritățile locale au competența de a hotărî asupra unor astfel de derogări de la normele legale.
Vecinii au responsabilitate comună în construcția gardului
Construcția gardului este o responsabilitate comună a ambilor vecini potrivit Codului Civil. În cazul în care unul dintre proprietari refuză să contribuie la construcție, acesta poate fi obligat legal să participe. Aceasta asigură că costurile și responsabilitățile sunt împărțite în mod echitabil între părți.
Astfel, articolul 660 din Codul Civil stipulează următoarele: (1) „Zidul, șanțul, precum și orice altă despărțitură între două fonduri sunt prezumate a fi în proprietatea comună a vecinilor, dacă nu rezultă contrariul din titlul de proprietate, dintr-un semn de necomunitate ori dacă proprietatea comună nu a devenit proprietate exclusivă prin uzucapiune, în condițiile legii.”