Ce trebuie să faceți pentru a împiedica bolile să vă distrugă grădina. Există tot felul de boli, extrem de grave, care afectează plantele, potrivit Lifehacker.
Antracnoza este o boală cauzată de ciupercile din familia Colletotrichum, afectând numeroase plante, în orice stadiu de dezvoltare. La început, apare pe frunze sub forma unor pete galbene, maronii sau negre cu marginea neregulată. Petele se pot extinde și pot acoperi întreaga suprafață foliară afectată. O mare varietate de plante poate fi afectată de ciuperca antracnoză, inclusiv cele cultivate în sere, cum ar fi plantele cu frunze tropicale. Plantele în ghivece și culturile de seră precum ciclamenul, ficusul și yuca sunt uneori afectate. Copacii și arbuștii care sunt predispuși la antracnoză includ arțarul, camelia, nucul, frasinul, azaleea. Pe fructe, se pot observa pete circulare, scufundate în țesut. În acest caz, se recomandă efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Prevenirea este mai bună decât tratarea
Mana este una dintre cele mai grave boli care afectează plantele. Agentul patogen este Phytophthora infestans, o ciupercă care trăiește parazit în mezofilul frunzelor. Ca și alte probleme fungice, mana poate fi combătută. Experții susțin că și în acest caz, ca în multe alte boli fungice ale plantelor, prevenirea este mai bună decât tratarea. Mana este numele dat unei game extinse de infecții fungice, care pot ataca diferite plante. Cu toate acestea, tipul de mană la care se face referire cel mai frecvent este o ciupercă. Ea roșiile, cartofii și alți membri ai aceleiași familii de plante. De-a lungul timpului, pierderi catastrofale de recolte au avut loc din cauza acestei infecții fungice, cauzate de un microorganism numit Phytophthora infestans. Mana a fost responsabilă de foametea din Europa din anul 1840.
Cultivatorii din multe regiuni se confruntă cu această problemă și azi. Deși nu are consecințe atât de mari ca în trecut, această boală fungică poate duce la o scădere dramatică a recoltelor.
„Există o mulțime de boli”, a declarat grădinarul John Cowden pentru Lifehacker. „Vestea bună este că noi, grădinarii, putem face multe pentru a fi proactivi și a încerca să ne pregătim grădinile să fie sănătoase și pregătite pentru boli.”
Preveniți proactiv răspândirea bolilor în grădină
„Bolile sunt inevitabile în grădinile noastre”, avertizează Cowden. „De câte ori puteți, udați chiar la nivelul solului; sau, mai bine, folosiți instalații de irigații prin picurare care vor menține apa la nivelul solului. Pe lângă faptul că trebuie să udați deasupra, grădinarul spune să folosiți mulcirea. Dacă observați că mana este deja prezentă pe plante, este vital să acționați cât mai repede posibil pentru a reduce răspândirea. Cu cât îndepărtați mai repede zona afectată, cu atât sunt mai mari șansele de a limita focarul. Luați orice material afectat și aruncați-l. Practicați o igienă bună, spălați-vă mâinile și uneltele de grădinărit pentru a nu răspândi boala la alte plante din grădină.
Dacă boala nu s-a răspândit prea mult, puteți lua în considerare aplicarea tratamentului antifungic pe alte plante neafectate, dar care pot fi expuse riscului. De exemplu, puteți folosi un spray cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă (10 grame la 1 litru de apă), aplicat cu grijă deasupra și dedesubtul frunzelor, dimineața. Există, de asemenea, fungicide pe care le puteți folosi.g