Informație pentru cei care stau la curte

Informație pentru cei care stau la curte. Acest site vă oferă toate sfaturile de care aveți nevoie pentru a vă moderniza grădina în 2025.

1. Aspectul modern, minimalist, înlocuit de modele maximaliste

Spațiile de grădină simplificate și raționalizate, cu o paletă de culori restrânsă și o schemă geometrică repetitivă de plantare, au fost o alegere pentru peisagişti în ultimii câțiva ani. De anul viitor, se pare că ne îndreptăm spre ceva mai compact și mai nestructurat în alegerile de design exterior.

„Observăm o tendință aparte pentru „curtea maximalistă”,” spune arhitectul peisagist Kevin Lenhart. „Ideile de amenajare a grădinilor se schimbă după mulți ani de modernism neutru, pentru a îmbrățișa mai mult plantațiile luxuriante, florile și multă culoare”, adaugă el.

„De la an la an, am observat o creștere a cererilor pentru „plantări complete și luxuriante”, afirmă el.

2. Designul artificial este înlocuit de grădinăritul „sălbatic”

E timpul să adoptați o abordare mai relaxată, care adoptă grădinăritul ”sălbatic”. Amintiți-vă că buruienile nu sunt neapărat un lucru rău, iar plantele capătă calități speciale când sunt lăsate să crească în voie.

„Acea notă de sălbăticie poate începe într-o anumită zonă a grădinii, poate cea mai îndepărtată de casă”, spune arhitectul peisagist Nora Harlow.

„Lăsați frunzele căzute să rămână pe pământ, să se ofilească și să se descompună, cel puțin până la primăvară. Deși unele plante sunt considerate buruieni, pot avea un rol important. Este evident că această parte a grădinii va atrage mai multe păsări, albine și fluturi”, continuă el.

casa la curte
SURSA FOTO: Dreamstime

3. Gazonul care acoperea mare parte a grădinii lasă loc amenajării naturale

„În toată țara, clienții noștri solicită din ce în ce mai mult ca echipa de proiectare să îndepărteze cea mai mare parte a gazonului, lăsând o mică zonă cu iarbă pentru copii și animale de companie. În zona unde se elimină gazonul se pun plante native și se lasă mai mult spațiu”, explică el.

„Conștientizând problemele de mediu și utilizarea cât mai eficientă a apei, se poate observa o tendință clară către peisajele cu aspect mai natural, care integrează plante native, perene”, spune designerul peisagist Camille Cimino.

„Spre deosebire de acel gazon plat, monocromatic, noile tendințe oferă culoare și un sentiment de bucurie, de viu, de la polenizatorii benefici pe care îi atrag”, susține Cimino.

Cele mai recente idei ale unei curți fără iarbă încurajează o abordare „mai sălbatică” a spațiilor verzi. Mulți optează pentru plante native și plante perene.

4. Plantele străine, înlocuite de soiuri autohtone

Data viitoare când vreți să cumpărați plante, rețineți că restabilirea habitatului plantelor native este vitală pentru biodiversitate, contribuind la hrănirea păsărilor și altor animale.

„Grădinile care au plante autohtone se schimbă odată cu anotimpurile, iar o grădină bine proiectată poate fi „stivuită sezonier”, adică integrează plante care înfloresc an de an primăvara și vara”, susține Camille Cimino.

Plantele native sunt cele care apar în mod natural într-o regiune în care au evoluat.

5. În peisagistică, impermeabilul este înlocuit cu opțiuni poroase

Pietrișul este o alternativă bună, poroasă, la amenajarea grădinii și este foarte atrăgător atunci când e combinat cu plante suculente și alte plante de grădină.

„Gestionarea apei va fi și mai importantă în 2025”, spune expertul în infrastructură ecologică și ape pluviale Olivia Harris. „În consecință, zonele impermeabile din grădină vor fi înlocuite cu pavele poroase, care pot fi umplute cu iarbă și/sau pietriș. Acest lucru va ajuta la realizarea unei curți elegante.

Asfaltul tradițional este pe ducă, adaugă Olivia.

„Pe lângă faptul că reține căldura, crapă foarte ușor. De asemenea, nu are niciun avantaj cu gestionarea apei”, spune ea.

În schimb, pavelele poroase sunt în tendințe, în special pavelele poroase din plastic.

„Sunt fabricate din plastic reciclat, un beneficiu suplimentar pentru mediu și sunt mai puțin costisitoare decât blocurile de beton”, spune Olivia. Amenajarea grădinii cu pietriș este, de asemenea, o idee foarte bună.