De ce să nu pui banii cash la saltea?

Richard Hutton, expert în educație financiară, a subliniat într-o declarație recentă importanța investițiilor față de simpla păstrare a economiilor în numerar.

Potrivit lui Hutton, principalul pericol al menținerii economiilor în cash este inflația, care poate eroda valoarea banilor pe termen lung.

Hutton a ilustrat cum suma de 8.000 de euro, păstrată într-un dulap timp de 10 ani, poate avea o volatilitate zero, adică suma nu fluctuează.

Totuși, în același interval, inflația are șanse mari să reducă puterea de cumpărare a acestor bani.

„Dacă tu ai 8.000  de euro cash și îi pui în dulap, dacă aștepți 10 ani, volatilitatea este zero, suma nu fluctuează. Dar care sunt șansele ca în 10 ani inflația să fie mai mare de zero? Aproape garantat. Deci aproape garantat poți pierde bani, chiar dacă ai volatilitate zero”, spune el.

euro
SURSA FOTO: pixabay.com

Investițiile în companiile de AI, foarte bune

În contrast, investițiile în companii cu performanțe solide și creștere sustenabilă, cum ar fi cele din industria inteligenței artificiale, pot oferi oportunități semnificative de creștere a capitalului pe termen lung.

Hutton argumentează că astfel de investiții oferă șanse mari de a obține profituri, indiferent de fluctuațiile pe termen scurt ale pieței.

”Luând exemplul opus, dacă investești într-o companie care este într-o industrie care crește repede, inteligența artificială, lider pe piața, foarte profitabilă, cotă de piață 90 la sută, cu mare avantaj competitiv, la o asemenea companie dacă tu cumperi acțiuni și aștepți 10 ani, sunt șanse foarte mari să faci bani, indiferent cat de mult se mișcă de la o zi la alta”, a explicat Richard Hutton la Antena 3.

Inteligența artificială
SURSA FOTO: Dreamstime

În ce să-ți investești banii?

Expertul în educație financiară recomandă investitorilor să privească spre piața de capital pentru a-și proteja și crește economiile.

El sugerează criterii simple pentru alegerea investițiilor, cum ar fi o capitalizare de piață mare și creșterea constantă a vânzărilor în ultimii ani.

”Primul pas este să investești în companii. Sunt doar câteva criterii simple, și anume să fie capitalizare foarte, foarte mare, dar investiție în companii direct, ca și cum îți creezi propriul ETF.

Un alt criteriu foarte important este ca vânzările să fie cel puțin duble în ultimii cinci ani. Atât. Top 10 cele mai mari companii, care cresc cel mai repede. Eu o dată pe an verific care sunt acelea, și gata”, a mai spus Richard Hutton.

investitii directe straine
SURSA FOTO: Dreamstime

Cele mai bune 5 investiții

Conturi de economii cu randament ridicat

Conturile de economii online și conturile de gestionare a numerarului oferă rate de rentabilitate mai mari decât:

  • un cont bancar tradițional de economii
  • sau un cont curent

Conturile de gestionare a numerarului sunt ca un hibrid între contul de economii și contul de cecuri: acestea pot plăti rate ale dobânzii similare conturilor de economii, dar sunt oferite de obicei de firmele de brokeraj și pot fi însoțite de carduri de debit sau cecuri.

Conturile de economii sunt cele mai bune pentru:

  • economiile pe termen scurt
  • sau pentru banii pe care trebuie să îi accesați doar ocazional (gândiți-vă la un fond de urgență sau de vacanță)

Unele bănci limitează tranzacțiile din conturile de economii la șase pe lună.

Conturile de gestionare a numerarului oferă mai multă flexibilitate și rate ale dobânzii similare.

Certificate de depozit

Un certificat de depozit (CD) este un cont de economii asigurat la nivel federal. Acesta oferă o rată fixă a dobânzii pentru o perioadă definită de timp.

Un CD este destinat banilor de care știți că veți avea nevoie la o dată fixă în viitor (de exemplu, un avans pentru casă sau o nuntă).

Termenele obișnuite sunt de unul, trei și cinci ani. Dacă încercați să vă creșteți banii în siguranță pentru un scop specific într-un interval de timp predeterminat, CD-urile ar putea fi o opțiune bună.

Cu toate acestea, este important să rețineți că, pentru a vă retrage mai devreme banii dintr-un CD, va trebui probabil să plătiți un comision.

Ca și în cazul altor investiții, este o regulă generală bună să nu cumpărați un CD cu bani de care ați putea avea nevoie în curând.

Obligațiuni

Obligațiunile pot oferi investitorilor o formă relativ sigură de venit fix. Obligațiunile cu risc scăzut, cum ar fi obligațiunile guvernamentale sau corporative, tind să plătească dobânzi mai mici decât obligațiunile cu risc ridicat.

Obligațiuni corporative

Obligațiunile corporative funcționează în același mod ca obligațiunile guvernamentale. Diferența este că faceți un împrumut către o companie, nu către un guvern. Aceste împrumuturi nu sunt susținute de guvern, ceea ce le face o opțiune mai riscantă. Iar dacă este vorba despre o obligațiune cu randament ridicat (cunoscută uneori sub denumirea de obligațiune junk), acestea pot fi de fapt mult mai riscante. Ele au un profil risc/randament care seamănă mai mult cu acțiunile decât cu obligațiunile.