Contractele futures pe gaze naturale din SUA au crescut vertiginos, cu peste 23%, atingând cele mai ridicate niveluri de la începutul lunii ianuarie. Această creștere este determinată de previziunile privind temperaturile din ianuarie și exporturile mari de GNL, care cresc cererea.

Creșterea bruscă a prețurilor la gaze naturale se datorează în mare parte prognozelor, care anunță temperaturi extrem de reci în estul SUA, cu minime record așteptate în Texas și Chicago.

Creștere alimentată și de scăderea rezervelor europene de gaze naturale

Această creștere este alimentată și de creșterea cererii globale de combustibil și de scăderea rezervelor europene de gaze, care au stimulat exporturile de GNL din SUA. Facilitățile din SUA au livrat în medie, în decembrie, 14,8 miliarde de metri cubi pe zi. Cele mai noi proiecte, cum ar fi situl Corpus Christi al Cheniere Energy și primul transport al Venture Global LNG în Germania, contribuie și mai mult la acest boom.

Creșterea prețurilor gazelor naturale semnalează o volatilitate sporită a pieței, prezentând atât oportunități, cât și riscuri pe piețele de mărfuri. Analiștii ar trebui să urmărească îndeaproape stocurile de energie, în special cele legate de exporturile de GNL.

„Este important de știut că prețul gazelor este determinat de vreme, mai mult decât de orice altceva”, afirmă Tom Seng, profesor de finanțare a energiei la Texas Christian University.

„Dacă vremea se răcește din ce în ce mai mult și gerul va fi de lungă durată, vom arde o cantitate foarte mare de gaze naturale, ceea ce înseamnă că vom scoate o cantitate mai mare de gaze naturale din depozite”, adaugă el, potrivit Marketplace.

Cerere mare, ofertă mai mică

Cerere mare, ofertă mai mică înseamnă, practic, prețuri mai mari. De asemenea, nimeni nu poate spune cât de frig va fi în perioada următoare și cât va dura asta. Această incertitudine poate determina piața să reacționeze în mod exagerat.

Alte incertitudini cu care se confruntă piața

Și nu este singura incertitudine cu care se confruntă piața de gaze naturale în acest moment.

„La asta adăugați războiul din Orientul Mijlociu, incertitudinea din Țările Baltice, războiul din Ucraina”, declară Grant Wach, profesor de geologie la Universitatea Dalhousie din Halifax, Canada.

Toată această incertitudine îi face pe oameni nervoși. Econ 101 spune că, atunci când cererea crește, modalitatea de a menține prețurile stabile este creșterea ofertei odată cu aceasta.

Acest lucru nu se poate întâmpla foarte repede. Poate fi nevoie de 18 luni pentru a aduce o nouă sondă de gaz, a declarat Randy Albert, șeful firmei de consultanță Shale Advisory Group.

„Când președintele ales, Donald Trump, spune „forăm, dragă, foram”, este un lucru grozav”, a spus el. „Dar nu avem o capacitate suficient de mare pentru a ajunge pe piață”, subliniază el.

Cu alte cuvinte, SUA nu are infrastructura necesară pentru a scoate gazul din puțuri și a-l duce acolo unde este nevoie. În plus, administrația Joe Biden nu a vrut ca industria combustibililor fosili să se extindă.

„Nu au fost date semnale producătorilor și oamenilor care oferă capital, care să spună: „Hei, hai să forăm în mai multe puțuri”. Deci suntem acolo unde suntem în ceea ce privește producția”, a spus Albert.

Prognozele pe termen lung au indicat o iarnă blândă în cea mai mare parte a țării, astfel încât prețurile ar putea scădea odată ce vremea rece va trece.

Pe termen lung, Wach este îngrijorat de potențialele creșteri ale prețurilor în timpul verii din acest an. Utilitățile vor dori gaze naturale pentru a crea electricitate care să alimenteze toate aparatele de aer condiționat puse în funcțiune pe caniculă.