Dacă mașina din curte are o vechime mai mare de zece ani, cu siguranță ați constatat că farurile au devenit deja încețoșate sau îngălbenite. Este o problemă cu care se confruntă majoritatea conducătorilor auto care au mașini vechi.
Pentru asta există o explicație tehnică: farurile sunt fabricate din acril, care se oxidează după ani de expunere la razele UV ale soarelui. Ca să nu mai vorbim de insectele moarte, murdăria și pietrișul care au lovit farurile mașinii an după an, potrivit Firstforwomen.
Inițial, producătorii auto acoperă farurile cu o peliculă de protecție UV. Dar, în timp, această peliculă începe să fie distrusă, permițând plasticului să se oxideze, avertizează experții. Deși ar putea fi tentant să le lăsăm așa, aceasta este o opțiune periculoasă.
Plasticul mătuit ascunde becurile farurilor, limitând vizibilitatea și îngreunând condusul, mai ales pe timpul nopții. Deci, se poate face ceva pentru a scăpa de farurile încețoșate, dacă produsul de curățat geamuri nu-și face treaba, iar vizibilitatea pe timpul nopții ne pune în pericol?
Un truc viral pe TikTok, bun și nu prea
Un truc pentru readucerea la lumină a farurilor a devenit viral recent pe TikTok. Utilizatorii i-au încurajat pe alții să pulverizeze un spray anti-insecte pe farurile mașinii și apoi să-le șteargă cu o cârpă sau un prosop de hârtie. Cu toate acestea, experții auto recomandă insistent să nu faceți acest lucru. În schimb, recomandă folosirea bicarbonatului de sodiu sau a pastei de dinți.
De ce nu funcționează spray-ul anti-insecte pentru curățarea farurilor
Un expert în mașini a testat el însuși trucul cu spray anti-insecte pentru a vedea dacă funcționează. „În primul rând, nu e bine să pulverizați acest spray direct pe far”, spune el.
„Vopseaua și garnitura de cauciuc se vor deteriora dacă faceți asta.” În schimb, el a pulverizat spray-ul pentru insecte pe un prosop și apoi a frecat farul. Imediat, a devenit strălucitor, dar acesta nu este sfârșitul poveștii.
„Motivul pentru care farul devine curat este că spray-ul dizolvă oxidarea de pe plastic”, spune el, recunoscând că, deși face o treabă grozavă, eliminând oxidarea și murdăria, costul este prea mare. Pe lângă dizolvarea plasticului, spray-ul pentru insecte se poate scurge pe partea din față a mașinii când plouă, erodând vopseaua caroseriei. În plus, farurile au devenit din nou încețoșate după doar două zile.
Cum să curățați farurile cu bicarbonat de sodiu
Dacă doriți cu adevărat să vă curățați farurile cât mai bine sau să le îmbunătățiți luminozitatea, experții recomandă să utilizați bicarbonat de sodiu sau pastă de dinți.
Veți avea nevoie de: bicarbonat de sodiu sau pastă de dinți (de preferință una care conține bicarbonat de sodiu), apă călduță, o cârpă sau prosoape de hârtie, o perie cu peri moi și un detergent. Dacă aveți pielea sensibilă, folosiți mănuși din latex sau cauciuc.
– Curățați farurile cu un detergent ușor (cum ar fi unul format din apă și săpun). Lăsați să se usuce sau uscați cu un prosop.
– Dacă utilizați bicarbonat de sodiu, formați o pastă, amestecând bicarbonatul de sodiu cu apă.
– Folosind o cârpă, frecați farurile cu pasta de dinți sau pasta de bicarbonat de sodiu. Lăsați să acționeze timp de 10 minute.
– Cu o perie, frecați ușor pasta într-o mișcare circulară.
– Ștergeți în final farurile cu o cârpă sau un prosop. Nu clătiți!
Ar putea fi necesar să repetați acest proces o dată la câteva luni. Alternativ, luați în considerare utilizarea unui kit de refacere a farurilor, disponibil în majoritatea magazinelor de produse auto.