Informație pentru cei născuți înainte de 1972! Ce alimente trebuie să consume
Deși este important să limitați aportul unor alimente, vestea bună este că există superalimente care stimulează creierul. Dacă aveți peste 50 de ani și doriți să vă mențineți mintea ageră, iată 10 alimente care stimulează creierul, conform shefinds.com.
Alimente care stimulează creierul și pe care ar trebui să le consumați cât mai des
1. Nuci
Nucile conțin grăsimi sănătoase, esențiale pentru sănătatea creierului. Nucile sunt deosebit de bogate în ALA (acid alfa-linolenic), un omega-3 pe bază de plante care susține structura celulelor creierului și reduce inflamația.
„Nucile sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase, în special nucile și fisticul”, a spus Dr. Hoeflinger, neurochirurg în Los Angeles.
2. Legume verzi
Multe legume verzi sunt bogate în vitamina K, care este legată de îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive. Dr. Hoeflinger spune că legumele verzi „cum ar fi spanacul, varza kale și broccoli sunt o sursă bună de vitamina K și acid folic”.
3. Pește
Peștele, în special peștele gras, cum ar fi somonul, păstrăvul, sardinele și macroul, sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3.
Tonul și somonul sunt unele dintre alegerile de top, deoarece „acestea sunt surse de acizi grași omega-3 și conțin în grăsimi saturate”, care sunt grozave pentru creierul tău, spune dr. Hoeflinger.
4. Afinele
Neurochirurgul Robert Love își dedică experiența prevenției Alzheimer printr-un amestec de investigații științifice și îndrumări practice alimentare.
El a dezvăluit de ce mai multe alimente sunt surprinzător de grozave pentru sănătatea creierului, datorită faptului că ajută la producerea BDNF, sau a proteinei, factorul neutrofic derivat din creier.
Afinele au fost primul aliment sugerat de Love. El a susținut că aceste fructe „furnizează antociani”, pigmenți solubili în apă care contribuie la nuanțe roșii, violete sau albastre ale fructelor, legumelor și florilor.
5. Strugurii roșii
Potrivit lui Love, strugurii roșii au antioxidanți care îmbunătățesc memoria și reduc stresul oxidativ. Polifenolii din struguri pot ajuta la funcționarea creierului și au calități antioxidante.
În plus, extractul de semințe de struguri ar putea ajuta la oprirea acumulării de beta-amiloid în celule, ceea ce ar putea opri formarea plăcilor.
6. Ceai verde
Love spune că ceaiul verde „oferă epigalocatechină, galat sau EG CG. Nr. 4”, un compus antioxidant puternic despre care se crede că este cea mai răspândită catechină din ceaiul verde și este frecvent cercetat pentru posibilele sale avantaje pentru sănătate, cum ar fi calitățile antiinflamatorii și anticancerigene.
7. Cafea
Cafeaua „oferă acid clorogenic”, un compus polifenolic prezent în cafea și ceaiul negru, precum și în alte plante, fructe și legume.
Are numeroase avantaje potențiale pentru sănătate, cum ar fi faptul că este un antioxidant și ajută la afecțiunile neuropatologice prin scăderea producției de ROS, prevenirea oxidării și inhibarea neuroinflamației.
8. Turmeric
Ce alimente trebuie să consume: Turmericul „oferă curcumină”, explică Love. Curcumina, o substanță prezentă în curcuma, are o serie de avantaje potențiale pentru creier, cum ar fi scăderea inflamației, creșterea acidului docosahexaenoic (DHA), care este esențial pentru creșterea și funcționarea creierului, îmbunătățirea memoriei, posesia calităților antioxidante și multe altele.
9. Semințe de chia
După cum a menționat Love, se crede că aceste semințe și semințele de in sunt sănătoase pentru creier datorită omega-3, fibrelor și antioxidanților lor, care pot susține sănătatea mintală, reducerea inflamației și funcția cognitivă. În plus, sunt o sursă bună de aminoacizi și proteine vegetale.
10. Ciocolata neagră
După cum a declarat Love, flavonoidele din ciocolata neagră îmbunătățesc funcția creierului, inclusiv memoria, conștientizarea vizual-spațială și timpul de reacție. O explicație pentru aceasta ar putea fi că flavonoidele îmbunătățesc fluxul de sânge către creier.