Pentru a avea un metabolism sănătos, mai ales după vârsta de 40 de ani, este esențial să știm ce mâncăm într-o zi și cum să ne facem o dietă echilibrată. La fel de important este să ținem cont de alimentele care ne lipsesc de energie sau care provoacă indigestie.
Dacă v-ați propus ca anul acesta să dați jos câteva kilograme, mergând la sală și ținând o dietă strictă, este important să rețineți că, pe lângă asta, eliminarea anumitor alimente din dietă contribuie foarte mult la atingerea scopului. Experții consultați de Shefinds spun că ar trebui să evitați cât mai mult un anumit tip de carbohidrați rafinați dacă vreți să slăbiți.
Spuneți „pas” produselor de patiserie
Produsele dulci, de panificație, cum ar fi brioșele, covrigii, biscuiții sau plăcintele sunt cea mai mare tentație atunci când vrem să slăbim. De obicei, tindem să credem că o bucățică de plăcintă nu va avea niciun efect asupra dietei. Dar, așa cum se știe, metabolismul ar putea avea de suferit din cauza excesului de zahăr din aceste produse, pe lângă ceilalți carbohidrați rafinați pe care îi conțin.
Sunt o bombă pentru organism
Marea problemă cu aceste alimente este că sunt o bombă pentru organism, fiind foarte procesate. „Produsele de panificație și de
patiserie sunt făcute din făină și zahăr”, avertizează medicul nutriționist Trista Best.
„Sunt bogate în calorii, sărace în fibre și pot contribui la creșterea în greutate și la probleme metabolice atunci când sunt consumate în exces”, explică ea.
Un alt mdic nutriționist spune că aceste alimente conțin calorii goale, adică adaugă o tonă de calorii corpului, fără a furniza suficiente fibre sau nutrienți .
„Excesul de calorii va fi stocat sub formă de grăsime în organism. Transportarea unei cantități mari de grăsimi în organism încetinește rata metabolică”, spune medicul Philip Gervacio.
Perturbă echilibrul microbiomului intestinal, încetinind metabolismul
De asemenea, este important să țineți cont de rolul pe care aceste alimente procesate îl au asupra sănătății intestinale, afectând progresele pe care le așteptăm când am pornit lupta cu kilogramele.
„Pentru că sunt bogate în grăsimi rele, perturbă echilibrul microbiomului intestinal și pot da peste cap enzimele digestive
necesare digerării alimentelor”, spune Gervacio.
Prin urmare, absorbția nutrienților va fi afectată și poate încetini metabolismul. Nutriționista Melissa Morris crede că „cel mai rău tip de carbohidrați sunt zahărurile adăugate”, care se găsesc în băuturile dulci și produse de panificație.
„Zahărurile adăugate adaugă doar calorii suplimentare, fără nutrienți sănătoși”, spune ea, adăugând că prea mult zahăr în dietă poate crește, de asemenea, inflamația din organism. Acest lucru are un impact asupra sistemului imunitar și poate crește riscul pentru multe boli cronice precum bolile de inimă și diabetul.