Factorii socio-economici și comportamentele, inclusiv exercițiile fizice și fumatul, au reprezentat 38% din variația dintre participanți în ceea ce privește nivelul funcției cognitive la persoane cu vârsta de 54 de ani și peste, afirmă cercetătorii, conform Medicalnewstoday.
Partea creierului implicată în procesarea informațiilor și luarea deciziilor este afectată în mod special de riscul de declin cognitiv, potrivit studiului publicat în JAMA Neurology. În general, majoritatea oamenilor asociază declinul cognitiv cu boli ca Alzheimer. Cu toate acestea, doar aproximativ 41% din această scădere poate fi explicată de demență.
Statutul socio-economic, educația, rasa, exercițiile fizice și fumatul
Anterior, au fost identificați o serie de factori de risc care pot contribui, de asemenea, la declinul cognitiv, inclusiv statutul socio-economic, educația, rasa, măsurile de sănătate fizică și comportamente precum exercițiile fizice și fumatul. Acum, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio și de la Universitatea din Michigan au descoperit că acești factori reprezintă doar o mică parte din variația abilităților mentale în rândul persoanelor vârstnice, evidențiind unele lacune în cunoștințele necesare reducerii declinului cognitiv.
Identificarea predictorilor declinului cognitiv
Pentru acest studiu, echipa de cercetare a aplicat o abordare statistică pentru a examina asocierile dintre diverși factori legați de stilul de viață și declinul cognitiv în rândul americanilor în vârstă.
„Studiile anterioare au produs câteva constatări mixte cu privire la anumiți factori determinanți ai funcției cognitive, care ar putea proveni din diferite seturi de date, proiecte de cercetare, perioade de timp și țări”, a declarat dr. Hui Zheng, profesor la Departamentul de Sociologie de la Universitatea de Stat din Ohio, autorul principal al acestui studiu. „Fiecare studiu individual a evaluat un număr limitat de predictori, fără a lua în considerare factori de confuzie neobservați”, a continuat el.
Factorii stilului de viață și declinul cognitiv
Dr. Zheng și echipa sa au analizat date de la peste 7.000 de adulți americani născuți între 1931 și 1941, care au participat la un studiu mai amplu numit ”Health and Retirement StudyTrusted Source”, unde funcția lor cognitivă a fost măsurată în mod regulat, din 1996 până în 2016. Studiul a colectat informații despre comportamentele participanților, inclusiv exerciții fizice, fumat, sănătatea fizică și factorii socio-economici, cum ar fi educația, venitul și ocupația.
Educația poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate întârzia manifestarea neuropatologiei
În urma analizei, echipa de cercetare a descoperit că mulți factori incluși în studiu au reprezentat statistic doar 38% din variația dintre participanți în ceea ce privește nivelul funcției cognitive la vârsta de 54 de ani. Ei au descoperit că factorii cu cel mai mare efect includ educația personală, averea, venitul, rasa, nivelul de depresie și educația parentală. „Acestea ar putea fi legate prin mecanisme materiale, psihosociale și neuropatologice”, a spus dr. Zheng, explicând modul în care acești factori ar putea contribui la declinul cognitiv.
„De exemplu, educația poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate întârzia manifestarea neuropatologiei care apare ca urmare a procesului patologic sau legat de îmbătrânire”, a explicat el. Factorii cu cel mai mic efect asupra declinului cognitiv au inclus condițiile de viață din primii ani și comportamentele și bolile adulților. În plus, acești factori au reprezentat doar 5,6% din variația modului în care funcția cognitivă a scăzut la persoanele cu vârsta cuprinsă între 54 și 85 de ani.