Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de guvern de miercuri, 29 martie, şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a fost anunțul ministrului Educației, Ligia Deca.
Cu toate că părinții și elevii s-au opus, absolvenții de clasa a VIII-a vor susține, pe lângă Evaluarea Națională, un alt concurs de admitere.
Mai exact, liceele vor putea organiza propriul concurs de admitere, cu probe de profil, pentru 60% din locuri. De menționat este și faptul că Bacalaureatul se schimbă și el din 2028. Elevii vor susține 10 probe.
Unde este concurență, se poate organiza propriul examen
Admiterea la liceu se va schimba din anul 2027. Toţi elevii vor participa la Evaluarea Naţională, apoi va urma un examen separat, pentru cine dorește, la liceu.
Liceele cu o concurență mare vor putea organiza un examen propriu doar pentru 60 la sută dintre locuri și cu subiecte făcute de Ministerul Educației. Toate în aceeași zi, la aceeași oră.
,,60% din locurile pe profilurile unde a existat concurență vor putea fi scoase în concurs. Pentru celelalte 40% se va putea concura exclusiv pe baza notelor de la Evaluarea Națională. Din aceste 40%, 10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sau pentru elevii romi”, a explicat Ligia Deca.
Deși au obținut nenumărate promisiuni, profesorii rămân cu aceleași salarii
Proba încrucișată a profilului e nouă. Cei de la uman vor fi testaţi la matematică, iar cei de la real, vor da examen la istorie. În plus, la „Bac” vor fi două probe orale pentru limbile străine.
Prin urmare, vor fi zece probe: limba Română, scris și oral, proba obligatorie a profilului, proba la alegere pentru elevi, dar și competenţe digitale, pe lângă limba maternă, scris și oral. Cum pot scăpa liceenii de presiunea din vară? Vor putea da toate probele orale și de competenţe în timpul anului.
Promisiunea că un profesor debutant va primi salariul mediu pe economie a fost transferată în responsabilitatea unui alt minister. Acum, urmează dezbaterea parlamentară în procedura de urgență.
Liderii coaliției au promis aprobarea legilor educației până în luna iunie. Doar așa ar putea intră în vigoare din anul școlar următor.