Declarațiile de venit trebuie completate până pe 31 august
Românii din Germania trebuie să își completeze declarațiile de venit până la 31 august, acesta este termenul limită prelungit pentru cei care le depun cu ajutorul unui consilier. Ce se întâmplă cu cei care nu se încadrează în acest termen? Iată care sunt consecințele!
Românii din Germania sau orice persoană angajată în această țară, care nu are surse suplimentare de venit, nu sunt obligați să depună declarația fiscală de venit. În ciuda acestui lucru, peste jumătate dintre angajații germani aleg să o facă pentru că astfel beneficiază de numeroase beneficii și deduceri, de la costurile pentru biroul de acasă, până la cheltuielile de navetă.
Cei care depun declarația de venit în mod voluntar, au mai multă libertate: aceștia o pot preda cu până la patru ani după termenul limită, continuând să primească reducerile de impozite.
Sunt obligați să depună declarația de venit toate persoanele care au surse de venit suplimentare și toți liberii profesioniști, la fel și cei care au mai multe locuri de muncă.
Când se depune declarația de venit în Germania
Persoanele care depun declarațiile prin Steuerberater (consilier fiscal) sau altă asociație fiscală beneficiază de mai mult timp în ceea ce privește depunerea impozitelor. Termenul limită pentru anul 2021 a fost prelungit până joi, 31 august. În ceea ce privește anul fiscal 2022, cei care depun pe cont propriu o pot face până la 2 octombrie 2023. Cei cu un consilier fiscal o pot face până la termenul de 31 iulie 2024.
Cum poate fi prelungit termenul limită
Cei care anticipează că nu vor respecta termenul, pot solicita o prelungire de la biroul fiscal responsabil. Acest lucru se face în scris și cu justificare, înainte de expirarea termenului.
Spre exemplu, un motiv valid ar fi, de exemplu, un accident, spitalizare, decesul unei rude apropiate, o ședere în străinătate, lipsa documentelor sau chiar și o mutare.
Cei care au respectat în anul precedent termenul, au șanse mai mari pentru obținerea unei prelungiri de până la 4 luni! Vă sfătuim să aplicați doar pentru o lună în plus, pentru a vă mări șansele.
În cazul în care în anii anteriori ați întârziat cu depunerea declarației, fiscul tinde să respingă cererea.
Ce se întâmplă cu cei care ratează termenul
Biroul fiscal, Finanzamt, este de obicei destul de indulgent și trimite o simplă scrisoare prin care vă reamintește întro primă etapă să depuneți declarația fiscală.
În cazul existenței unei Aufforderung zur Abgabe der Steuererklärung unter Androhung eines Zwangsgeldes („solicitare de depunere a declarației fiscale sub amenințarea unei penalități”), lucrurile se pot complica. În acest caz, fiscul poate stabili o suprataxă pentru întârzierea plății (Verspätungszuschlag), pe aceasta o veți plăti în plus față de obligația fiscală, după care veți primi un nou termen limită.
Dacă depășiți și acest al doilea termen, biroul fiscal vă va informa cu privire la plata penalităților printr-o notificare. Amenda variază între 100 și 500 de euro, însă sunt posibile amenzi de până la 25.000 de euro.
Diferențele între valoarea amenzii sunt stabilite de diverși factori, printre care și situația dumneavoastră financiară, dar și nivelul de cooperare din trecut față de autorități.
Dacă în continuare întârziați cu depunerea declarației de impozit, biroul fiscal vă va estima venitul impozabil, care va fi în dezavantajul dvs. În această situație sunteți obligați să plătiți în decurs de o lună
Totodată, se pot acumula dobânzi pentru restanțele fiscale (Steuernachzahlungen). Dobânda legală (gesetzlichen Zinsen) este de 0,15 la sută pentru fiecare lună, adică 1,8 la sută pentru un an.