O mare parte a pensionarilor germani alege să își trăiască anii de pensie în state cu climă mai caldă, departe de țara în care aceștia au muncit. În anumite cazuri, asta înseamnă penalizări. Autoritățile germane nu par a fi de acord cu faptul că te poți retrage în altă țară care oferă costuri de trai mai accesibile.

Oricine a lucrat în Germania și a plătit în sistemul de asigurări de pensie va primi o pensie pentru limită de vârstă. Aproximativ 18 milioane primesc o pensie, dar mulți cer transferarea drepturilor bănești în străinătate. Creșterea se datorează faptului că tot mai mulți muncitori care au venit în Germania între 1960 și 1980 se pensionează. Apoi se retrag în țara de origine. Cei mai mulți merg în Italia, Spania, Grecia sau Turcia. Poate fi și cazul românilor din Germania.

Mutarea pensiei în străinătate poate aduce reduceri

Teoretic, locul unde ai decis să te stabilești este irelevant pentru pensie. Asigurările germane de pensie, însă, vor verifica fiecare caz individual. Dacă iei pensie germană în străinătate va trebui să completezi un certificat de viață trimis cu Deutsche Post. Conform statisticilor Deutsche Rentenversicherung, în 2020 au fost plătite germanilor aflați în străinătate în jur de 240.000 de pensii, în 2015 erau circa 229.000, iar în 2000 erau numai 152.000.

Beneficiarul de pensie germană care este temporar în străinătate nu trebuie să își facă griji cu privire la veniturile sale. Pensia, contributivă sau necontributivă, va continua să fie integrală. Nu contează dacă pensionarul se află în UE sau înafara UE. Șederea sub de șase luni pe an, este considerată o ședere temporară, iar pensia va intra în cont regulat.

Peste 6 luni, alte condiții

Dacă timpul petrecut afară este mai mare de șase luni: pensionarul va fi considerat cu o reședință permanentă în afara granițelor Germaniei. Așadar, diferența o face noul loc de reședință. Dacă este un stat membru UE sau EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția) este foarte probabil să primești pensia integrală. O hotărâre a Curții Europene de Justiție din 2009 a decis că pensia nu poate fi redusă dacă o persoană trăiește în UE. Dar ar putea fi fluctuații cauzate de cursul de schimb valutar.

Mai mult de atât, Germania a încheiat un acord separat de securitate socială cu anumite țări. Potrivit acestui acord, pensionarii germani nu sunt dezavantajați nici în alte câteva țări. Este vorba de Albania, Australia, Bosnia Herțegovina, Brazilia, Chile, India, Israel, Canada&Quebec, Kosovo, Maroc , Moldova, Muntenegru, Filipine, Serbia, Coreea de Sud, Tunisia, Turcia, Uruguay, SUA. În orice alt stat decât cele menționate, pensionarii trebuie să se aștepte la o reducere de pensie. Pot exista și reduceri ale pensiei de invaliditate integrală dacă nu a fost acordată doar din motive medicale.