Se obișnuiește ca după căsătorie, unul dintre parteneri să preia numele de familie al celuilalt. Această decizie afectează însă mai multe documente oficiale, printre care și permisul de conducere.

În Germania, numărul căsătoriilor înregistrate în 2022 a crescut cu 40.000 față de anul precedent. De cele mai multe ori, unul dintre parteneri preia numele de familie al celuilalt. Acest lucru implică, așadar, că schimbări în anumite documente.

Trebuie schimbat numele de pe permisul de conducere după căsătorie?

Spre deosebire de alte documente oficiale, precum pașaportul sau cartea de identitate, schimbarea numelui nu este obligatorie și în cazul permisului de conducere. În timp ce numele de familie trebuie actualizat în pașaport și în cartea de identitate, permisul de conducere nu este considerat un document de identificare oficial.

Se recomandă însă actualizarea numelui de familie și în permisul de conducere, scrie Bußgeldkatalog.org, întrucât ar putea preveni anumite neplăceri, de exemplu, în cazul unui control rutier.

Documentele de care veți avea nevoie

Asemănător cu procesului de reînmatriculare a unui vehicul, pentru schimbarea numelui de familie în permisul de conducere veți avea nevoie de următoarele documente: vechiul permis de conducere, carte de identitate sau pașaport, o cerere pentru schimbarea numelui și o fotografie biometrică recentă.

Instituția responsabilă cu procesarea acestor schimbări este Autoritatea pentru permise de conducere. Pentru a efectua modificarea, va trebui să vă prezentați personal la această instituție.

Costul acestei schimbări implică, de asemenea, o taxă de procesare, care variază, de obicei, între 10 și 25 de euro.

permis auto
SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii cu permis de conducere străin vor putea susține direct examenul auto

În altă ordine de idei, amintim că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a impus trei modificări importante în Codul Rutier legate de școala de șoferi, permisul de conducere și înmatriculările provizorii.

De exemplu, cetățenii români care au obţinut permisul auto în străinătate şi vor să îl schimbe în permis românesc vor putea susţine examenul auto, fără să fie obligaţi să reia şcoala de şoferi. Pe scurt, ei se pot înscrie la examenul auto, fără să fie nevoiţi să achite taxele aferente şi să refacă şcoala de şoferi.

În plus, cetățenii români își pot primi înapoi permisul auto, dacă demonstrează în baza testelor toxicologice de sânge că nu au consumat substanţe interzise, în cazul în care aparatele DrugTest ale Poliţiei Române îi depistează pozitiv. MAI a impus această schimbare pentru că au fost situații în care, în urma testelor de sânge ale șoferilor, s-a dovedit că aparatele DrugTest au emis rezultate greșite.