Anunțul momentului pentru șoferii din România! Cei care nu respectă aceste prevederi ale Codului Rutier riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Este obligatoriu să ai acest simbol pe mașină.
Anunțul momentului pentru șoferii din România care fac acest tip de transport. Potrivit legii, este obligatoriu să ai acest simbol pe mașină, altfel riști amenzi uriașe.
Ce trebuie să știe șoferii?
Codul Rutier stipulează că pe vehiculele care efectuează un transport de deșeuri trebuie să se regăsească afișat semnul „D”. În caz contrar, cei care nu respectă această prevedere pot primi o amendă care începe de la 2000 de lei și care poate ajunge pâna la 4000 de lei.
Mai mult, șoferii care transportă deșeuri considerate periculoase trebuie să aibă toate actele necesare asupra lor pentru un astfel de transport.
Actele pe care șoferii trebuie să le dețină
Astfel, pentru a nu risca să fie amendați, șoferii trebuie să dețină următoarele documente:
-Licență de transport / execuție pentru astfel de vehicule (se depune cerere la A.R.R.);
-Un certificat e agreere pentru vehicul, eliberar de R.A.R.;
-Echipamentele necesare pentru acesta, în conformitate cu prevederile A.D.R.;
-Panourile și etichetele pentru semnalizare (semnele);
-Un certificat A.D.R.
Șoferii pot primi amenzi de până la 2.900 de lei dacă nu au ITP-ul valabil
Dacă ITP-ul a expirat și totuși circuli cu autoturismul respectiv, riști să fii sancționat cu o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Ba chiar mai mult de atât, certificatul de înmatriculare a mașinii va fi reținut de oamenii legii, la fel și plăcuţele de înmatriculare. Așadar, trebuie să știi cât este valabil ITP-ul mașinii tale.
Potrivit legislației în vigoare, perioada de valabilitate a inspecției tehnice periodice, pentru diferite tipuri de autovehicule, este după cum urmează:
În cazul mașinilor noi, ITP-ul se face la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei verificări se calculează de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.
Pentru autovehiculele de transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri, ITP-ul este valabil 6 luni.
Autovehicule destinate transportului de mărfuri, cu masa totală maximă peste 3.500 kg, au ITP-ul valabil 12 luni.
În cazul autovehiculelor cu cel puțin 4 roți, destinate transporturilor de mărfuri, cu masa totală maximă mai mică de 3.500 kg, ITP-ul este valabil 1 an de zile.
ITP-ul este valabil 2 ani de zile pentru motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri.