Vești bune pentru șoferi! Noua lege care interzice modificarea kilometrajului la mașinile second hand a intrat în vigoare, astfel că românii vor fi protejați de această practică renumită a samsarilor de maşini. Cu toate că legea a intrat în vigoare, nu există, în mod explicit, și pedepse pentru această faptă.

Datele mașinilor vor fi într-un registru informatic

Registrul Auto Român (RAR) are la dispoziţie un an şi jumătate pentru a crea o platformă informatică, unde vor fi încărcate date de la service-urile şi staţiile ITP din România despre toate maşinile din ţară.

Autopass-ul va fi emis de inspectorii RAR începând cu finalul anului 2024 și va cuprinde informaţii despre maşina respectivă. Prin noul document electronic, cumpărătorul va şti dacă kilometrajul mașinii a fost sau nu dat înapoi.

Dacă datele nu sunt conforme, noul cumpărător va putea să dea în judecată sau să facă plângere pe numele vânzătorului.

Modificarea kilometrajului a fost interzisă

„Este prima dată în legislaţia românească în care un text de lege interzice explicit manipularea odometrului. În principiu nu există în lege pedeapsă pentru aşa ceva întrucât există articole din codul penal care se aplică în această situaţie nedorită de cumpărător.

Modificarea kilometrajului ar putea fi încadrată ca înşelăciune, cum este şi în prezent. Şi asta, după ce, iniţial, proiectul promitea pedepse de până la 5 ani de închisoare. Prezentatorul vehiculului află despre această indicaţie în minus şi apelează la prevederile legale. „, a declarat Cristian Bucur, director tehnic RAR.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii ar trebui să emită ordinul de aplicare în termen de 4 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Pericolul din spatele unei mașini second hand

În fiecare an, aproximativ 200.000 de mașini second hand ajung în România din Germania, unde practica de a schimba kilometrajul autoturismului se pedepseşte cu închisoarea.

Experții spune că este periculos să cumpărăm mașini second-hand, mai ales dacă acestea sunt extrem de ieftine, deoarece tot mai mulți samsari de mașini ajung să dea în spate kilometrajul mașinii sau să îl schimb cu altul care are mai puțini kilometri.

Mașinile second-hand atrag oamenii prin prețul lor scăzut, dar și prin faptul că deprecierea în timp este mai mică decât cea a mașinilor noi care își pierd o bună parte din valoare imediat ce te-au urcat în ele.

Dacă achiziționați o mașină uzată, kilometrajul ar trebui să fie un factor imens în decizia dvs. La urma urmei, kilometrajul unei mașini este, într-un fel, o modalitate de a-i determina durata de viața.